Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarsko v šoku: Pri hraniciach so Slovenskom záhadne zomrelo osem novorodencov!

Nemocnica, kde prišlo k záhadným úmrtiam. Zobraziť galériu (2)
Nemocnica, kde prišlo k záhadným úmrtiam. (Zdroj: panoramio.com, isifa)

BUDAPEŠŤ - Osem predčasne narodených detí zomrelo v období od 5. do 10. augusta v župnej nemocnici v maďarskom Miškovci. V maďarskom verejnoprávnom rozhlase to dnes oznámil štátny tajomník pre zdravotníctvo ministerstva národných zdrojov Miklós Szócska.

Spoločným znakom bola veľmi nízka pôrodná hmotnosť, pričom predčasne narodené deti neboli dostatočne vyvinuté a nemocnici sa ich nepodarilo udržať pri živote. Vzhľadom na to, že išlo o hromadné úmrtie, prichádza do úvahy aj rozšírenie infekcie. Zdravotné úrady už vyšetrujú aj možnosť epidémie. Nemocnica okamžite prijala maximálnu možné opatrenia. Preorganizovala rozmiestnenie oddelenia, prihliada sa na zvýšené dodržiavanie hygienických predpisov a spustili službu povinných hlásení. Vzorky odobraté z mŕtvych tiel predčasne narodených detí už majú na stole v Národnom referenčnom laboratóriu.

Gábor Csiba, riaditeľ nemocnice, sa pre portál hvg.hu vyjadril, že nejde o nijaký druh infekcie. Centrum pre starostlivosť o predčasne narodené deti bolo v nemocnici len nedávno zrekonštruované. Na základe získanej dotácie z EÚ v hodnote takmer 400 mil HUF (1 346 394 EUR), sa okrem iného nakúpili inkubátory, dýchacie prístroje aj infúzne pumpy. Vďaka týmto peniazom sa vytvorilo aj oddelenie, ktoré sa na tridsiatich lôžkach stará o predčasne narodené deti s nízkou hmotnosťou, vývojovými poruchami, či inými chorobami u novorodencov.

Premiér Viktor Orbán v pondelok nariadil mimoriadne vyšetrenie prípadov úmrtia novorodencov. Zdravotný úrad na obdobie vyšetrovania pozastavil výkon funkcie riaditeľa nemocnice. Maďarská vláda dala podnet na prokuratúru, informovala agentúra MTI.

Príslušné orgány preveria štatistiku výskytu ochorení a úmrtí, ktoré charakterizujú región Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy, aby tieto javy mohli riešiť v širších súvislostiach, konštatoval Szócska. Uzatvorenie oddelenia pre predčasne narodené deti zatiaľ podľa jeho vyjadrenia nie je odôvodnené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu