Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mursímu predĺžili väzbu o ďalších 15 dní

Muhammad Mursí
Muhammad Mursí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptské súdy v pondelok predĺžili o ďalších 15 dní väzbu zosadenému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorého majú vypočúvať v súvislosti s údajnou kolaboráciou s palestínskym islamistickým hnutím Hamás.

Rozhodnutie oznámili v čase rastúceho napätia v uliciach Káhiry, kde davy Mursího sympatizantov odignorovali ultimátum na ukončenie okupácie dvoch námestí. Prezidenta zadržiavajú na neznámom mieste už od 3. júla, keď ho zbavila moci armáda, do vyšetrovacej väzby ho však umiestnili až 26. júla.

Oficiálnym dôvodom je podozrenie, že v spolupráci s Hamásom sa počas revolúcie začiatkom roka 2011 podieľal na útokoch na policajné stanice a organizovaných útekoch zadržiavaných islamistov z väzníc. Rozhodnutie skritizovalo Mursího hnutie Moslimské bratstvo ako aj samotný Hamás ovládajúci palestínske Pásmo Gazy.

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva vnútra medzitým pre agentúru AFP uviedol, že rezort plánuje "postupné kroky" proti demonštrantom táboriacim v Káhire, čo vyvoláva obavy z ďalšieho násilia. Nepokoje vyvolané Mursího zosadením si už vyžiadali viac ako 250 mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu