Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Paname ukončili prehliadku severokórejskej lode plnej zbraní

V severokórejskej lodi našli ďalšie zbrane z Kuby
V severokórejskej lodi našli ďalšie zbrane z Kuby (Zdroj: SITA)

PANAMA - Deň pred príchodom inšpektorov OSN do Panamy ukončili miestne úrady prehliadku nákladu severokórejskej lode, ktorú zadržali s nákladom zbraní z Kuby. Oznámilo to panamské ministerstvo verejnej bezpečnosti.

Vykladanie nákladu z lode sa skončilo v nedeľu. V posledných dňoch v ňom objavili ďalšiu výzbroj vrátane striel do protitankových zbraní, uviedol prokurátor Javier Caraballo. "Je to ostrá munícia," povedal pre televíziu TVN.

Nákladnú loď plaviacu sa z Kuby do Severnej Kórey zastavili v polovici júla pri vstupe do Panamského prieplavu. Pod vrecami s cukrom v nej našli vyšetrovatelia ukryté protiraketové systémy, súčasti rakiet, dve stíhačky MiG-21 a viacero prúdových motorov.

Kubánska vláda uviedla, že prevoz týchto položiek nie je porušením sankcií zameraných proti predaju zbraní Severnej Kórei, pretože ide o zastaranú výzbroj, ktorú posielali do KĽDR na opravu a následne ju mali vrátiť na Kubu.

Niektoré z 25 kontajnerov na palube však boli naložené ostrou muníciou. S cieľom preveriť možné porušenie sankcií OSN dorazia dnes do Panamy inšpektori svetovej organizácie, ktorí budú loď a jej náklad skúmať od utorka. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu