Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúca správa: Teroristi z al-Káidy majú novú neodhaliteľnú bombu, chcú zaútočiť!

Dostupnými detektormi je výbušnina neodhaliteľná Zobraziť galériu (2)
Dostupnými detektormi je výbušnina neodhaliteľná (Zdroj: TASR)

USA - Al-Káida údajne vyvinula tekutinu, ktorou sa dá napustiť odev. Po jej uschnutí sa môže stať výbušnou. Dostupnými detekromi je látka neodhaliteľná. Táto správa je o to šokujúcejšia, že americké tajné služby odhalili aktivizovanie teroristov podobné tomu spred útoku na dvojičky zo septembra 2001.

Šokujúcu správu priniesla televízna stanica ABC News. Citovala pri tom dva americké vládne zdroje. Al-Káida má vraj k dispozícii tekutinu, ktorou sa dajú napustiť šaty a tie môžu byť po uschnutí použité ako výbušnina. Jeden zo zdrojov hovorí o výbušnine novej generácie ako o veľmi dômyselnom prostriedku. Druhý dodal, že látka sa nedá odhaliť dostupnými detektormi, ani v súčasnosti použivanými bezpečnostnými kontrolami.  

Novú explozívnu látku vraj vyvinula najagilnejšia Al-Káida na Arbskom polostrove (AQAP), ktorá je stále schopná organizovať útoky väčšieho rozsahu. Počas Vianoc 2009 vyslala atentátnika lietadlom do amerického Detroitu s výbušninou schovanou v spodnom prádle. Mužovi sa ju našťastie nepodarilo odpáliť.

Bombu pripravil pyrotechnik Ibráhím Asírí, ktorý se už dlhšiu dobu pokúšal vyrobiť bombu, ktorá by nemala kovovú zložku.

Jemenská vláda tento týždeň zverejnila zoznam 25 ľudí, ktorí sú hľadaní pre členstvo v AQAP. Asíri je medzi nimi. Dve osoby vraj prišli o život pri nedávnom útoku amerického bezpilotného lietadla východne od Saná.

Slovensko zastupiteľstvá na Blízkom východe nezatvorí

Slovenské zastupiteľské úrady na Blízkom východe nezatvoria pre správy o možnom veľkom útoku teroristickej siete al-Kájda na západné ciele. "Naše zastupiteľské úrady v oblasti sú o situácii informované, zatiaľ však neplánujeme zatvoriť žiaden z nich," povedal Peter Susko z tlačového odboru rezortu diplomacie.

Po výstrahe pred teroristickou hrozbou zatvorili svoje veľvyslanectvá v Jemene a ďalších krajinách regiónu Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia a Nórsko. Dôvodom varovania boli údajne zachytené útržky minulotýždňového rozhovoru medzi vodcom siete al-Kájda Ajmanom az-Zaváhirím a šéfom jej pobočky na Arabskom polostrove Násirom al-Vuhajším. Niektoré z veľvyslanectiev a konzulátov pre obavy z terorizmu ostanú zatvorené až do 10. augusta.

"Žiaden ďalší členský štát EÚ nezatvoril niektoré zo svojich zastupiteľstiev v regióne a ani nevydal mimoriadne cestovné upozornenia pre daný región," dodal Susko. Situáciu však podľa neho pozorne monitorujú a ak si to vyžiada vývoj situácie, podniknú príslušné kroky. "V platnosti zostávajú aj aktuálne cestovné odporúčania, ktoré sú uvedené na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí, vrátane odporúčania pre cesty do Jemenu," ukončil. Rezort diplomacie radí do Jemenu vôbec necestovať.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu