Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómom v Maďarsku sa nepáči obmedzenie dodávok vody: Chcú protestovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - V severomaďarskom meste Ózd nariadila mestská samospráva v najväčšej horúčave uplynulých dní uzavretie 27 verejných hydrantov a obmedzenie tlaku v ďalších pouličných vodovodoch.

Primátor za vládny Fidesz Pál Fürjes zdôvodnil opatrenie krádežou a plytvaním ročne až jedného milióna litrov vody. Organizácia Spoločnosť maďarských Rómov pripravuje demonštráciu, uviedla dnes komerčná televízia Hír TV Magyarország.

Primátor mesta s 36 000 obyvateľmi, z ktorých tretina sú Rómovia, poprel, že by tieto kroky boli namierené vyslovene proti Rómami obývanej časti mesta. V rozhovore pre Hír TV povedal, že poslanci samosprávy - vrátane opozičných socialistov - v júni odhlasovali opatrenie na obmedzenie dodávky vody. V štvrti obývanej najmä Rómami nie je v mnohých domoch zavedený vodovod a rodiny, ktoré tam žijú, využívali verejný vodovod.

Situáciou sa zaoberala aj britská spravodajská televízia BBC, podľa ktorej je pre mesto 50 000 eur za vodu ročne neúnosné bremeno, pričom vodu často používali na umývanie áut a napĺňanie bazénov.

V nedeľu, keď sa teplota vyšplhala na takmer 40 stupňov Celzia, sa najmä v rómskej štvrti pri hydrantoch s obmedzeným tlakom vody vytvorili dlhé rady čakajúcich na vodu. Zo 123 verejných hydrantov zatvorili 27 a obmedzili tlak v 61 hydrantoch, čím sa naberanie vody výrazne spomalilo.

Poslanec Maďarskej socialistickej strany (MSZP) István Nyakó navštívil Ózd v nedeľu aj v pondelok a zistil, že na vodu museli ľudia čakať až poldruha hodiny. S primátorom mesta sa dohodli, že na najkritickejších miestach otvoria hydranty v čase pretrvávajúcich horúčav.

Poradca radnice István Vas pre server Atv.hu uviedol, že nechápe, prečo táto záležitosť vyvolala takýto rozruch. Nedávno urobili rovnaký krok v Tiszavasvári na severovýchode krajiny, čo si nikto ani nevšimol.

Viaceré opozičné politické subjekty označili opatrenie v Ózde za neľudské, protiprávne a neprijateľné. Mimoparlamentná strana Spolu-PM (Együtt-PM) pripomenula, že mesto dostalo približne päť miliónov eur z Programu švajčiarsko-maďarskej spolupráce na zavedenie vodovodu do domov, kde ešte chýba. Samospráva vodovod ešte nezaviedla, navyše obmedzuje dodávku vody vo verejných vodovodoch, zdôraznili predstavitelia Spolu-PM.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu