Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dôvera pre vládu Jiřího Rusnoka je stále v nedohľadne

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok (Zdroj: SITA)

PRAHA - Predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka odporučí na rokovaní vedenia strany o jej postoji pri hlasovaní o dôvere vládnemu kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, aby sa jej poslanci do hlasovania nezapojili.

Aj keď by v radoch sociálnych demokratov mali "navrch" stúpenci súčasnej vlády, nemuselo by jej to stačiť na vyslovenie dôvery, vyplýva z informácií českých médií.

Sobotka dnes pre internetový server iDNES.cz potvrdil, že osobne bude presadzovať odchod poslancov ČSSD z rokovacej siene. Považuje to za správny postup, aby strana dala najavo svoj dištanc k Rusnokovmu kabinetu, ale súčasne nehlasovala spoločne so stranami niekdajšej stredopravej koalície proti nej. Postup ČSSD by však pre vládu mal v takom prípade rovnaké dôsledky, dôveru by nezískala, poznamenal server.

Vyjadrenie lídra českých sociálnych demokratov prišlo iba niekoľko hodín po tom, čo jeho stranícky kolega, podpredseda ČSSD Michal Hašek, presadil ako predseda Asociácie krajov ČR vyhlásenie hajtmanov, podľa ktorého by vláda Jiřího Rusnoka mala dostať dôveru. Haškovým krédom zostáva, že spojencom ČSSD musí byť skôr prezident Miloš Zeman ako exminister financií a podpredseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Neprekvapilo preto, že Hašek i predseda parlamentného klubu ČSSD Jeroným Tejc už Sobotkov návrh dôrazne odmietli. "Mali by sme sa správať ako chlapi, sedieť v rokovacej sieni a zdvihnúť ruku za alebo proti," citoval Haškove slová server Novinky.cz.

 Proti Sobotkovmu návrhu je aj Tejc, ktorý sa "osobne viac prikláňa k aktívnej podpore". Už dnes sa však ukázalo, že odhad predsedu vlády ČR, ktorý zaznel v nedeľňajšom vydaní relácie Otázky Václava Moravce, bol skôr Rusnokovým želaním, ako popisom možného reálneho vývoja. Rusnok v nej povedal, že ráta s vyslovením dôvery pri zisku 96-97 hlasov pre svoj kabinet.

Premiér by v takom prípade musel získať hlasy všetkých poslancov ČSSD, KSČM a Vecí verejných, ako aj podporu šiestich nezaradených poslancov, a súčasne sa tešiť z toho, že niekoľko poslancov, s ktorými ráta niekdajšia koalícia, sa do hlasovania nezapojí a opustí rokovaciu sálu.

Kvórum, z ktorého bude pre vyslovenie dôvery potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov, sa určite zníži o dvoch poslancov vo väzbe (Roman Pekárek, David Rath), a pravdepodobne aj o exposlanca ODS Radima Fialu, spolupracovníka Tomia Okamuru, ktorý to už verejne deklaroval. To by ešte stále znamenalo účasť 197 poslancov, Rusnokovi by však 97 hlasov zabezpečilo dôveru iba pri účasti maximálne 193 poslancov na hlasovaní, pričom väčšina z nich by ho podporila.

Žiadna z niekdajších strán vládnucej koalície zatiaľ nemá informácie o niektorom zo svojich poslancov, že by mali chýbať na stredajšom hlasovaní. Potvrdili to dnes pre iDNES.cz lídri poslaneckých klubov ODS a TOP 09, Marek Benda a Petr Gazdík, ako aj šéfka strany LIDEM  Karolína Peake.

Navyše sa šance Rusnokovej vlády na získanie dôvery ďalej znížili po dnešnom oznámení poslancov Martina Vacka, Jany Suchej, Jiřího Paroubka, ktorí mienia hlasovať proti súčasnej vláde. To isté má platiť aj o Petrovi Bendovi.

Vláda by totiž aj v prípade podpory všetkých poslancov ČSSD - ak by sa v strane presadil názor prvého podpredsedu strany Michala Haška, zákonodarcov za KSČM a Veci verejné, mala iba 91 hlasov. Spomedzi nezaradených poslancov má ešte vláda možnosť získať hlasy Josefa Dobeša, Jaroslava Škárku a Kristýny Kočí, čo by znamenalo hranicu 94 hlasov. Dvaja z nich sa vraj rozhodnú až na poslednú chvíľu.

Premiér Rusnok umelcom nevyhovie, ministra kultúry Balvína neodvolá

Predseda českej vlády Jiři Rusnok dnes odmietol odvolať ministra kultúry Jiřího Balvína, ako to požadovali Petr Zuska a Michal Dočekal, umeleckí šéfovia baletu a činohry Národného divadla v Prahe.

"Pánov umelcov asi sklamem, pretože si myslím, že nemôžeme takto fungovať v štáte, aby zamestnanci, aj keď manažéri, istej príspevkovej organizácie, jedného rezortu, si kládli ultimáta a odmietali pracovať alebo, ja neviem, fungovať, bez toho, aby bol odvolaný podľa ich želania príslušný minister," vyhlásil Rusnok vo vysielaní Českého rozhlasu.

Podľa jeho slov by v budúcnosti mohli protestovať aj zamestnanci iných štátnych zložiek a požadovať pád členov vlády, ktorí sa im nepáčia.

Žiadosť oboch umelcov bola reakciou na nečakané odvolanie nového riaditeľa Národného divadla Jana Buriana z 1. augusta, keď bol prvý deň vo funkcii. Minister síce odvolaného riaditeľa už o 24 hodín neskôr na príkaz premiéra vrátil do funkcie, nesie však podľa Zusku i Dočekala, ktorý je v demisii, zodpovednosť za aktuálnu zložitú situáciu na prvej českej divadelnej scéne.

Obaja označili ministrov krok za unáhlené a nezmyselné rozhodnutie, ktoré znamenalo pre Národné divadlo ďalší tvrdý a zbytočný úder pod pás, podobný ako iné kroky Balvínových predchodcov z nedávnej minulosti. Podobnú mieru nekompetentnosti vnímajú ako nezlučiteľnú s funkciou ministra kultúry.

"Je nutné, aby rezort kultúry bol riadený silnou, erudovanou osobnosťou s preukázateľným záujmom a adekvátnou zodpovednosťou. A to zďaleka nielen k Národného divadlu, ale k celej českej umeleckej a kultúrnej sfére vôbec," vyhlásili Zuska a Dočekal.

Po Burianovom odvolaní odstúpilo nové umelecké vedenie opery, šéf činohry a šéf baletu takýto krok stále zvažuje. Ďalších viac ako 20 umelcov podalo výpoveď, takže je ohrozený začiatok novej sezóny v Národnom divadle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu