Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Diplomatický incident: Český vládny špeciál 4 hodiny blokovali Rusi v Moskve

Český armádny špeciál. Zobraziť galériu (3)
Český armádny špeciál.

MOSKVA – Česká delegácia vrátane podpredsedu Poslaneckej snemovne Petra Gazdíka, ktorá má v Rusku odhaliť pamätníky padlým československým legionárom, uviazla dnes dopoludnia na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Rusi ich tam zadržiavali až štyri hodiny. Teraz už posádka pokračuje ďalej v ceste.

Rusi nechceli členov delegácie pustiť do lietadla, ktoré mieri do Uľjanovska, časť programu už musela byť zrušená, povedal telefonicky Gazdík. "Hoci bolo všetko dohodnuté dlho dopredu, ruská strana trvala na colnej kontrole," uviedol Gazdík. Následne delegáciu podľa neho odmietla pustiť späť do lietadla, jej členovia čakali na letisku až štyri hodiny. "Nerozumieme tomu," podotkol po dnešných 10:00 SELČ Gazdík.

Českú delegáciu nakoniec pustili a pokračuje v ceste. "Pokiaľ ja viem, tak ide o domnienku z ruskej strany, že ide o komerčný let, čo je samozrejme nezmysel," vyjadril sa minister obrany Martin Stropnický (ANO), ktorý dúfa, že sa celý incident vysvetlí.

 „Jediným oznámeným oficiálnym dôvodom je to, že je nás viac, než nás priletelo. Ľudia (z českej ambasády) ale prešli bezpečnostnou aj pasovou kontrolou,“ dodal Gazdík. Udalosti na letisku považuje za vážny incident. O veci hovoril i s predsedom Poslaneckej snemovne Jánom Hamáčkom. Ten v rozhovore s Českou televíziou povedal, že dúfa, že sa vec vyjasní ako nedorozumenie.

Museli vystúpiť z lietadla na kontrolu

"Prinútili nás vystúpiť z lietadla, prejsť pasovou kontrolou. Keď sme celú procedúru absolvovali, tak nás odmietli do lietadla pustiť," dodal.

České veľvyslanectvo podľa neho poslalo ruským úradom protestnú nótu. "Nie je úplne bežné, aby držali podpredsedu parlamentu na letisku," podotkol Gazdík. Česká delegácia, v ktorej sú vedľa podpredsedu dolnej komory parlamentu aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, má odhaliť pamätníky v Uľjanovsku a Syzrane.

Politické napätie

Gazdík povedal pre ČT 24, že zadržanie môže súvisieť s politickou situáciou. "Povráva sa, že je to kvôli politickej situácii," povedal televízii Gazdík. "Neviem si predstaviť, že by Česká republika držala podpredsedu ruskej štátnej dumy niekoľko hodín na pražškom letisku. Bol by to vážny diplomatický incident," nechal sa počuť Gazdík.

Čo na to Rusi?

Podľa informácií českého Práva považovali ruské úrady doklady k letu za nedostatočné. To by však už malo byť vyriešené. Teraz je lietadlo odstavené a čaká sa, až bude vydaný súhlas, že stroj môže odletieť. Ako špeciálne lietadlo potrebuje špeciálne povolenie. "Situácia je nešťastná, riešime to za pomoci ministerstva zahraničia," povedal Právu hovorca ministerstva obrany Petr Medek.

Nedôstojné voči potomkom legionárov

Cesta bola podľa neho dlhodobo dohodnutá dopredu tak, že v Moskve k českej delegácii pristúpia zástupcovia ambasády. "A nikto z ruskej strany neavizoval, že by mohol byť akýkoľvek problém," dodal Gazdík.

Delegácia, v ktorej sú aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, sa chystala odhaliť pamätníky padlým československým legionárom v Uľjanovsku a Syzrani. "Sú tu s nami aj potomkovia legionárov, sú to starší ľudia a voči nim je to minimálne veľmi neohľaduplné," poznamenal Gazdík.

"Okrem toho som mal ako predstaviteľ českého štátu odovzdať medaily vojnovým veteránom, ktorí bojovali pri oslobodzovaní Československa. To sme už bohužiaľ nestihli a aj voči týmto ľuďom je to veľmi neohľaduplné. Ruská strana nás dostáva do veľmi trápnej situácie," zdôraznil podľa Český Rozhlas Gazdík.

Viac o téme: Peter Gazdík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu