Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tymošenková sa bráni: Voči odsúdeniu sa odvolá na Najvyššom súde

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Uväznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková sa na Najvyššom súde odvolá voči sedemročnému trestu, ktorý jej udelili za zneužitie právomocí.

V stredu to potvrdili jej právni zástupcovia. Odvolanie je podľa nich možné na základe verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, ktorý uväznenie Tymošenkovej označil za "protiprávne" a "politicky motivované".

Urobil tak ešte 30. apríla, verdikt však vstúpil do platnosti až v utorok 30. júla. Ukrajina podľa ESĽP porušila zadržaním Tymošenkovej štyri paragrafy Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorého je signatárom.

Tymošenkovej ukrajinské súdy v roku 2011 udelili sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbana Stíhanie viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu