Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Špeciálni vyslanci Európskeho parlamentu rokujú o Tymošenkovej osude

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: TASR)

KYJEV - Špeciálni vyslanci Európskeho parlamentu (EP) budú v stredu v Kyjeve rokovať s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny o podmienkach prepustenia uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej na liečenie do zahraničia.

Poľský exprezident Aleksander Kwasniewski a bývalý predseda EP Pat Cox boli na Ukrajine aj minulý týždeň, aby zhodnotili pokrok krajiny v požadovaných reformách pred podpisom dôležitých dohôd s EÚ, ktorý sa má uskutočniť v novembri na summite vo Vilniuse. Únia podmieňuje podpis asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode prepustením Tymošenkovej, ktorej uväznenie považuje za politicky motivované.

Misia je dôležitá z hľadiska snáh Ukrajiny priblížiť sa k členstvu v EÚ. Švédsky minister zahraničných vecí Karl Bildt totiž ešte minulý týždeň naznačil, že pokrok Kyjeva v rokovaniach s Bruselom nebude možný, ak na to nedajú súhlas aj vyslanci EP. "Ukrajina urobila obrovský pokrok v prijatí nevyhnutných reforiem.

Zostáva jedna otázka - a jej vyriešenie závisí aj na úspechu misie Coxa a Kwasniewského," vyhlásil. Delegáti europarlamentu sa majú stretnúť s prezidentom Viktorom Janukovyčom ako aj s Tymošenkovou, ktorá je momentálne vo väzenskej nemocnici v meste Charkov.

Janukovyč už vyhlásil, že je ochotný pustiť Tymošenkovú na liečenie do zahraničia, povedal však, že amnestiu jej neudelí. Ukrajinský parlament zvažuje zákon, ktorý by mal odsúdeným umožniť v niektorých prípadoch liečbu v zahraničí s tým, že po liečení sa vrátia na výkon trestu späť do vlasti. Janukovyč tak hľadá spôsoby, ako uspokojiť EÚ a zároveň neumožniť Tymošenkovej návrat do vysokej politiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu