Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

WikiLeaks označila rozsudok nad Manningom za nebezpečný extrémizmus

Bradley Manning
Bradley Manning (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Internetová stránka WikiLeaks dnes označila za nebezpečný extrémizmus rozsudok nad americkým vojakom Bradleym Manningom, ktorý jej poskytol tajné informácie.

WikiLeaks na sociálnej sieti Twitter v bezprostrednej reakcii na rozsudok uviedla, že zo strany administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu išlo o nebezpečný extrémizmus, súvisiaci s národnou bezpečnosťou.

Manninga uznali na vojenskom súde za vinného zo špionáže v šiestich bodoch obžaloby, a tiež v ďalších z vyše 20 trestných činov, ale za nevinného z napomáhania nepriateľovi, uviedla tlačová agentúra AP.

Novinár, komentátor a bývalý advokát v oblasti ľudských práv Glenn Greenwald označil oslobodenie Manninga spod obžaloby za napomáhanie nepriateľovi len za "drobný kúsok spravodlivosti". Greenwald ako prvý zverejnil odhalenia bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena o tajných sledovacích programoch vlády USA.

Dnes pokračuje proces s Manningom, hrozí mu viac ako 100 rokov

Na americkej armádnej základni Fort Meade sa vo štvrtok začína posledná fáza procesu s vojakom Bradleym Manningom, ktorého ešte v utorok v súvislosti s kauzou WikiLeaks uznali vinným zo špionáže. Vojenský súd teraz rozhodne o výške jeho trestu.

Dvadsaťpäťročného mladíka oslobodili spod obvinení z "napomáhania nepriateľovi", je však vinný v ďalších 20 bodoch obžaloby vrátane špionáže. Celkovo mu hrozí až viac ako 100-ročný trest za mrežami.

Manninga, ktorý slúžil ako vojenský analytik v Iraku, obviňujú z neoprávneného získania dôverných depeší ministerstva zahraničných vecí USA. Tie mal následne poskytnúť portálu WikiLeaks, ktorý ich zverejnil na svojich stránkach. Depeše obsahovali najrôznejšie vyjadrenia o svetových lídroch a ďalšie citlivé informácie, ktoré vyvolali rozruch v diplomatickej komunite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu