Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Manningovi obhajcovia požiadajú o milosť prezidenta Obamu

Bradley Manning
Bradley Manning (Zdroj: SITA)

FORT MEADE - Obhajcovia amerického vojaka Bradleyho Manninga, odsúdeného na 35 rokov väzenia za únik utajovaných informácií, požiadajú o milosť prezidenta USA Baracka Obamu. Informáciu zverejnila internetová stránka Manningových stúpencov bradleymanning.org.

Manninga v júli uznal vojenský súd vinným v 20 z celkovo 22 bodoch obžaloby, vrátane šiestich porušení zákona o špionáži. Dnes vojaka odsúdil na 35 rokov väzenia s možnosťou prepustenia na slobodu po odpykaní minimálne tretiny trestu.

Boj za Manningovo oslobodenie však podľa jeho priaznivcov ani zďaleka nekončí. Obhajca David Coombs chce požiadať prezidenta Obamu, aby jeho klientovi udelil milosť.

Okrem toho predloží žiadosť o zmiernenie trestu generálovi Jeffreymu Buchananovi, ktorý dozeral na priebeh procesu na vojenskom súde na základni Fort Meade.

Coombs sa mieni obrátiť aj na armádny odvolací súd s viacerými sťažnosťami, ktoré sa budú týkať údajného porušenia Manningových práv na spravodlivý súdny proces.

Stránka WikiLeaks, ktorej Manning poskytol utajované informácie, označila dnešný verdikt za "dôležité strategické víťazstvo". Zdôraznila pritom skutočnosť, že po započítaní rokov strávených vo väzbe môže byť prepustený na slobodu už za necelých deväť rokov.

Manningovi stúpenci tiež vyzdvihujú aj to, že ho súd zbavil najvážnejšieho obvinenia z napomáhania nepriateľovi, čo pripisujú celosvetovej mobilizačnej kampani na jeho podporu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu