Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Česku sa blíži deň D: Bude sa hlasovať o dôvere vláde!

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pravdepodobne 7. augusta sa uskutoční schôdza českej Poslaneckej snemovne, na ktorej by poslanci mali hlasovať o vyslovení dôvery vláde premiéra Jiřího Rusnoka. Rozhodnutie o zvolaní schôdze sa očakáva v stredu, keď sa stretnú členovia organizačného výboru snemovne, informovali dnes české médiá.

Na programe schôdze, ktorá môže pokračovať až do piatka, je prerokovanie viac ako tucta návrhov zákonov v treťom čítaní. Hlasovanie o dôvere vláde by malo byť prvým bodom programu. Tridsaťdňová lehota, ktorú mala vláda na požiadanie o vyslovenie dôvery poslancami, sa skončí 8. augusta.

S blížiacim sa termínom rozhodujúceho hlasovania sa množia špekulácie, ako môže dopadnúť. Priliatím oleja do ohňa je informácia, ktorú priniesol v pondelok večer internetový server Lidovky.cz. Podľa nej sa exminister priemyslu a obchodu Martin Kuba, úradujúci šéf Občianskej demokratickej strany (ODS) - jedného z najhlasnejších kritikov Rusnokovej vlády, zúčastnil v sobotu v Lánoch na rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom, premiérom Jiřím Rusnokom, šéfom odborov Jaroslavom Zavadilom, ale aj ministerkou spravodlivosti Mariou Benešovou, šéfom zahraničného odboru prezidentskej kancelárie Hynkom Kmoníčkom a poradcom hlavy štátu pre poľnohospodárstvo Čubom.

Kuba účasť zdôvodnil skutočnosťou, že pozvánku dostal ešte ako šéf rezortu a nepovažoval za slušné ju neprijať. Podpredsedníčka ODS a kandidátka niekdajšej koalície na premiérku Miroslava Němcová však o jeho účasti na tomto rokovaní nevedela. Pre Lidovky.cz uviedla, že sa ho dnes na to spýta.

Exminister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) o Kubovej účasti vedel a chápe ju tak, že tam bol ako niekdajší minister vyjadriť sa k téme obnoviteľných zdrojov, nie ako líder parlamentnej strany. Problém v tom nevidí.

Líderka strany LIDEM Karolína Peake sa k schôdzke odmietla vyjadriť s tým, že vzťahy predstaviteľov ODS a hlavy štátu nie sú jej starosťou. Aj táto informácia však rozmnožila špekulácie o tom, kto bude napokon na hlasovaní v snemovni chýbať, aby umožnil Rusnokovej vláde získať väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu