Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ženy vysúdili legendárne bohatstvo: Dostanú majetok za 4 miliardy!

Maharadža Harinder Singh Brat a jeho žena zanechali po sebe obrovský majetok.
Maharadža Harinder Singh Brat a jeho žena zanechali po sebe obrovský majetok. (Zdroj: Daily Mail)

DILLÍ - Po viac ako dvoch desiatkach rokov súdnych ťahaníc sa dočkali šťastného konca princezné zo severnej Indie, ktoré prišli podvodom o neuveriteľný majetok. Teraz im rozhodnutím súdu bude vrátený - a dcéry maharadžu Harindera Singha Brara z Fadrikotu dostanú paláce, pozemky a zlato v odhadovanej celkovej hodnote štyroch miliárd dolárov (cca 3 miliárd eur), napísala agentúra AP.

Príbeh, ktorý by mohol byť zápletkou knižného bestselleru alebo bollyvoodského filmu, sa točí okolo maharadžu z indického štátu Pandžáb, ktorý sa stal vládcom už ako dieťa. V dospelom veku ale prepadol depresiám po smrti jediného syna. Keď v roku 1989 zomrel, jeho dcéry nezdedili majetok, ktorý im mal právom patriť. Namiesto toho od palácových úradníkov dostávali niekoľko dolárov mesačne a všetko bohatstvo pripadlo práve trustu slúžiacich a úradníkov, ktorí sa preukázali údajnou poslednou vôľou zosnulého maharadžu.

V roku 1992 podala najstaršia dcéra maharadžu Amrit žalobu a následný spor sa tiahol celé desaťročia. Až v sobotu súd rozhodol, že posledná vôľa bola falzifikátom, oznámili v pondelok súdni činitelia, ktorí si neželali byť menovaní.

Bohatstvo maharadžu z Faridkotu je v Indii legendárne. Spadá do neho 350 rokov stará pevnosť, paláce a lesy vo Faridkote, sídlo obklopené hektármi pôdy v samotnom srdci metropoly Dillí a podobný majetok v štyroch indických štátoch. Medzi 18 autami rodiny nechýba Rolls Royce, Daimler a Bentley, všetky v pojazdnom stave. K tomu patrí malé letisko vo Faridkote, ktoré smie využívať štátna vláda Pandžábu a miestna armáda. A navyše aj zlato a šperky vykladané diamantmi, rubínmi a smaragdmi v hodnote viac ako desať miliárd rupií.

Brara menovali maharadžom malého kráľovstva Faridkot v západnej časti Pandžábu vo veku troch rokov po smrti svojho otca, a ako sa neskôr ukázalo, bol v Indii maharadžom posledným. Po tom, čo India v roku 1947 získala nezávislosť od Británie, Faridkot a stovky ďalších malých kráľovstiev boli pohltené Indiou, kráľovské tituly boli zrušené rovnako ako moc monarchov, a kráľovské rodiny dostávali až do roku 1971 fixný plat od indickej vlády.

Niektorí monarchovia skončili v biede, iní zmenili svoje bývalé paláce na luxusné hotely, aby si zarobili na živobytie. Len hŕstke z nich vrátane Brara sa podarilo neuveriteľne výnosné nehnuteľnosti a pozemky udržať a ďalej žiť v bohatstve vyvolených.

Ale v roku 1981 zahynul Brarov jediný syn pri dopravnej nehode a maharadža sa prepadol do hlbokých depresií. Práve vtedy, ako uvádzajú jeho tri dcéry, sa ich dôveryhodní sluhovia obrátili proti nim a zosnovali sprisahanie, ako ich pripraviť o majetok. Sluhovia vrátane tajomníkov a právnikov rodiny založili trust a krátko po Brarovej smrti predložili poslednú vôľu, ktorá všetko odkazovala práve tomuto trustu.

Happy end trochu kalí skutočnosť, že jedna z troch mahárádžových dcér sa rozsudku nedožila a zvyšné dve majú viac ako 80 rokov. A zástupcovia trustu tvrdia, že posledná vôľa bola pravá - a oni teraz zvažujú, či sa proti rozsudku odvolajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu