Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Bruseli čakajú na projekty z ČR miliardy eur; hrozí budovanie nezmyslov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká republika nedokáže čerpať z fondov Európskej únie: čas sa pritom kráti a hrozí, že pod tlakom sa miliardy korún vyhodia za predražené alebo zbytočné projekty, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

Na účtoch v Bruseli čaká pre Česko pripravený obrovský balík peňazí, ktoré sa majú využiť. Ide o takmer 19 miliárd eur, teda približne 500 miliárd českých korún. Česko tieto financie zatiaľ nestihlo z eurofondov v prebiehajúcom programovom období vyčerpať. Obdobie sa pritom končí týmto rokom.

Podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý čísla vo štvrtok prezentoval, sa len ťažko podarí peniaze kompletne využiť. Česko zatiaľ stihlo využiť len tretinu z celkovej sumy, ktorú malo k dispozícii.

NKÚ pripomenul, že Česko je "v tom až po uši". Šéf úradu Miroslav Kala varoval: "To, čo neurobíme do konca roka, zostane v Bruseli." Obce, mestá a firmy teda majú najvyšší čas podávať žiadosti o peniaze a úrady ich zasa musia rýchle prerokovať. Mnohí sa však desia práve ponáhľania a snahy vyčerpať peniaze za každú cenu.

NKÚ tiež varoval pred nedostatočnou kontrolou vynakladaných prostriedkov. Mnoho projektov je úplne predražených alebo úplne zbytočných, citovalo úrad webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

"Viac tlačiť na rýchle čerpanie eurofondov by bolo cestou do pekla," vyhlásil minister pre miestny rozvoj František Lukl, ktorého rezort má štrukturálne fondy na starosti. Minister sa chce spolu s podpredsedom Európskeho parlamentu Oldřichom Vlasákom v Bruseli snažiť o zmenu tzv. pravidla n+2 na n+3.

To by znamenalo predĺženie možnosti čerpať dotácie až do roku 2016, v takom prípade by ČR mala viac času na ich rozumné využitie. Oneskorenie s preplácaním peňazí už majú aj ďalšie krajiny ako Slovensko či Rumunsko, pripomenul iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu