Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nové fakty o tragédii vlaku smrti: Do zákruty sa rútil šialenou rýchlosťou

Pri vykoľajení prišlo o život 80 ľudí
Pri vykoľajení prišlo o život 80 ľudí (Zdroj: SITA)

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Analýza videozáberov zo stredajšieho vlakového nešťastia v španielskej Galícii, uskutočnená agentúrou AP, naznačuje, že vlak pred vykoľajením vošiel do zákruty príliš rýchlo.

Rýchlosť v úseku trate pred zákrutou a v nej je oficiálne obmedzená na 80 kilometrov za hodinu, pritom predtým môžu ísť súpravy rýchlosťou až 250 kilometrov za hodinu. Na zázname z bezpečnostnej kamery je vidieť, že vlak vo veľkej rýchlosti vošiel do ostrej zákruty, vykoľajil sa a narazil do múru viaduktu.

Agentúra AP na základe frekvencie snímania videa a predpokladanej vzdialenosti medzi dvoma pylóny odhadla, že rýchlosť vlaku v čase nešťastia dosahovala 144-192 kilometrov za hodinu. Výsledkom ďalšieho odhadu vychádzajúceho z typickej vzdialenosti medzi podvalmi je rýchlosť 156-182 kilometrov za hodinu.

Nehoda si okrem 80 mŕtvych vyžiadala viac ako 140 zranených, viacerí sú vo vážnom stave. Podľa denníka El País úrady identifikovali zatiaľ 40 obetí, zoznam zverejnia dnes okolo 22. hodiny.

Miesto nešťastia, vzdialené necelých päť kilometrov od železničnej stanice v Santiagu de Compostela, metropole autonómneho regiónu Galícia, navštívil dnes aj španielsky premiér Mariano Rajoy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu