Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kaliňák: Miznúci detskí utečenci nemusia byť ani deti

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák spochybňuje informácie o tom, že zo slovenských detských domovov pre utečencov miznú deti.

Reaguje na tvrdenia Ligy za ľudské práva, ktorá povedala, že v roku 2011 sa na Slovensku našlo 169 detských utečencov bez sprievodu zákonného zástupcu, v roku 2012 to bolo vyše 200. Podľa mimovládnej organizácie 90 percent z nich z domovov fakticky "zmizlo". Minister zase hovorí, že ani nemuseli byť deťmi.

Kaliňák hovorí o praktikách, keď sa z dieťaťa "stane" z noci na ráno 20-ročný človek. Podobne to vidí aj v prípade miznúcich detí, ktoré u nás končia najčastejšie po prechode slovensko-ukrajinských hraníc.

Ak nemá cudzinec šediny, prvé čo povie je, že má 14, hovorí minister. Zo štatistiky potom zmizne hneď, ako sa mu urobia takzvané "kostičkové testy", ktoré ukážu, že dieťaťom nie je. Kaliňák je presvedčený, že za deti sa vydávajú aj 30- a 40-roční ľudia. Vysvetľuje to tým, že v záchytných policajných táboroch je vyššia miera obmedzenia na slobode ako v detských domovoch.

Po tom, čo polícia dieťa identifikuje ako odlúčené, kontaktuje najbližší úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a jemu odovzdá maloletého. Úrad kontaktuje príslušný súd. Na základe rozhodnutia súdu dieťa umiestnia do špecializovaného detského domova.

Väčšina z detí sa v domove dlhodobo nezdrží, vysvetľuje mimovládna organizácia. Podľa jej názoru sa stávajú aj obeťami obchodníkov s ľuďmi. Maloleté dieťa nie je dostatočne rozumovo vyspelé a nevie predvídať, aké riziká mu hrozia a ako im predchádzať. Deťom bez ochrany hrozí vykorisťovanie, nútená práca, sexuálne zneužívanie, obchodovanie s ľuďmi a podobné praktiky, upozorňuje Liga.

V prípade malých utečencov, ktorí cestujú bez sprievodu zákonného zástupcu, sú tieto riziká násobené, keďže pochádzajú z iného kultúrneho prostredia, neovládajú jazyk, nepoznajú zvyky spoločnosti, inak vyhodnocujú správanie sa ľudí a sú náchylnejšie dôverovať osobám, ktoré im sľúbia rýchlu prepravu k rodine alebo dobrú prácu, z ktorej môžu uživiť rodinu v krajine pôvodu.

Preto je osobitne dôležité predchádzať zmiznutiam detí bez sprievodu a poskytnúť im adekvátnu pomoc a ochranu, hovorí Liga za ľudské práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu