Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemci prenasledujú nacistov: Udavačom ponúkajú takúto sumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké Centrum Simona Wiesenthala spustilo v utorok rozsiahlu kampaň zameranú na dolapenie posledných žijúcich nacistov. Vo viacerých nemeckých mestách sa objavili bilbordy, v ktorých nadácia vyzýva na poskytnutie informácií o pohlavároch režimu nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

"Neskoro, ale nie príliš neskoro," píše sa na každom z asi 2000 plagátov, na ktorých sú zobrazené čiernobiele fotografie z koncentračných táborov.

Celá akcia dostala názov Operácia posledná šanca. Za informácie vedúce k dolapeniu ktoréhokoľvek odsúdeného alebo podozrivého nacistu vyplatí centrum 25-tisíc eur. "Očakávame, že dostaneme tipy o ľuďoch, ktorí súžili v koncentračných táboroch... a pomôžeme tým postaviť ich pred spravodlivosť," cituje tlačová agengúra AFP zástupcu centra Efraima Zuroffa. 

Aktivisti prišli s iniciatívou po tom, ako v máji 2011 nemecké súdy poslali za mreže Johna Demjanjuka, v Ukrajine narodeného bývalého strážcu v koncentračnom tábore Sobibor. Podľa Zuroffa je tento verdikt nádejou, že za mrežami napokon skončia aj ďalší žijúci nacistickí pohlavári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu