Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Možné iba v USA? Počet detí zranených padajúcimi televízormi alarmujúco stúpa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHICAGO - Padajúce televízory boli príčinou toho, že takmer 200.000 detí v Spojených štátoch sa muselo za posledných 20 rokov liečiť na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) a percento zranení pri týchto nehodách, niekedy aj smrteľných, výrazne stúplo. Ukázalo to štúdia, na ktorú sa dnes odvolávala tlačová agentúra AP.

Lekári a odborníci na bezpečnosť tvrdia, že potrebné je lepšie uvedomovanie si nebezpečenstiev - najmä rizík, keď sa ťažšie, staršie modely televízorov umiestňujú na vrch bielizníkov či iných kusov nábytku, na ktoré môžu vyliezť malé deti.

Väčšinu zranení utrpia deti do päť rokov a najbežnejšie sú zranenia hlavy a krku vrátane otrasu mozgu. "Toto je problém, ktorého výskyt je čoraz viac alarmujúci," uviedol hlavný autor štúdie Dr. Gary Smith, pediater so špecializáciou na nehody detí a predseda Aliancie pre prevenciu detských zranení.

Štúdia bola zverejnená dnes v časopise Pediatrics. V roku 2011 bolo na JIS ošetrovaných 12.300 amerických detí pre zranenia súvisiace s televízormi, v porovnaní s 5455 deťmi v roku 1990. Počet sa teda zdvojnásobil - z 0,85 zranených na 10.000 detí vo veku do 17 rokov v roku 1990 až na 1,66 zranených na 10.000 detí v roku 2011.

Odborníci skúmali údaje o tých nehodách detí spôsobených televízormi, ktoré sa neskončili smrťou, a to z rokov 1990-2011.

Je tiež známe, že za dve desaťročia zomrelo na tieto zranenia 215 detí, a podľa nových správ od januára 2012 zabili padajúce televízory najmenej šesť malých detí.

Keďže sú ploché televízory čoraz obľúbenejšie, mnoho rodín premiestni ťažšie staré televízory do spální na bielizníky či iné nestabilné kusy nábytku, ktoré však nie sú určené na držanie televízorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu