Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Verejnosť sympatizuje s mužom, ktorý sa odpálil na letisku: Je to vraj dobrý človek!

Muž na vozíku odpálil podomácky vyrobenú bombu
Muž na vozíku odpálil podomácky vyrobenú bombu (Zdroj: SITA)

PEKING - Vlna podpory sa dnes objavila na čínskych internetových serveroch voči handicapovanému mužovi, ktorý v sobotu odpálil malú, podomácky vyrobenú nálož na pekinskom medzinárodnom letisku. Svojim činom chcel upozorniť na policajnú brutalitu, kvôli ktorej on sám pred niekoľkými rokmi skončil na vozíku, napísal miestna tlač.

Podľa dostupných informácií sa 34-ročný Ťi Čung-sing z provincie Šan-tung rozhodol odpáliť nálož, ktorá zranila len jeho, zo zúfalstva nad dlhoročným márnym bojom za spravodlivosť. Pred tým, než nálož odpálil, varoval vraj cestujúcich na letisku, aby nikoho iného ako seba nezranil, napísal denník Beijing News. V nemocnici mu potom museli v dôsledku explózie amputovať ľavú ruku.

"Varoval ostatných, aby ustúpili bokom, je to dobrý človek. Dúfam, že to úrady pochopia, inak sa spustí krutý začarovaný kruh," napísal na internete právnik Jüan Jü-laj. "Rozhodne nie je tak vyšinutý, ako policajti, ktorí ho zbili," dodal ďalší užívateľ internetu.

Ťi sa presťahoval z východočínskej provincie Šan-tung, aby pracoval ako vodič motocykla v juhočínskom meste Tung-kuan. Tu ho v roku 2005 údajne tvrdo zbili policajti, a on kvôli tomu zostal čiastočne ochrnutý na vozíku. O tom informoval rad médií, ale ich správy zatiaľ nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, napísala dnes agentúra AFP.

Podľa hongkonskej televíznej stanice Phoenix TV Ťi "stratil všetku vieru v spoločnosť" kvôli neúspešnému boju za odškodnenie. Televízia upresnila, že Ťi bol veľmi frustrovaný čínskym systémom petícií, ktorý umožňuje občanom podávať sťažnosti priamo vládnym ministerstvám.

Tieto petície sú ale často ignorované, a preto ich autori v posledných rokoch čoraz častejšie organizujú protesty po celej Číne a niektorí siahnu aj po násilí, aby na svoje prípady upozornili. Minulý mesiac zabil jeden neúspešný autor petície, nezamestnaný muž z mesta Sia-men, 47 ľudí pri explózii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu