Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nastal zlomový deň svetovej hospodárskej krízy: V USA vyhlásili najväčší bankrot v histórii!

Detroit ohlásil bankrot
Detroit ohlásil bankrot (Zdroj: SITA)

DETROIT- Zadlžené americké mesto Detroit požiadalo o ochranu pred veriteľmi. Vyplýva to zo súdnych dokumentov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. Tamojšia radnica má dlhy vyše 14 miliárd dolárov a nemá ich z čoho splácať. Ide o najväčší mestský bankrot v dejinách. Pre Slovensko je zlým signálom to, že Detroit je úzko spojený s automobilovým priemyslom, podobne ako my.

Mesto Detroit dlho žilo z automobilovej výroby. Hlavne tunajšie veľká trojka - Ford, Chrysler a General Motors - v automobilovom priemysle v Spojených štátoch dominovala a ešte na začiatku 80. rokov. Paradoxne teraz je naopak automobilový priemysel tým, čo mesto dusí. Firmy sa dostali do problémov, ochromil ich nástup ázijskej konkurencie a o zvyšok sa postarala finančná kríza. V desaťmiliónovom štáte Michigan zaniklo v období hospodárskej recesie vyše 900 000 pracovných miest a región sa z toho dodnes nedokázal spamätať.
 

Guvernér štátu Michigan Rick Snyder v súdnych dokumentoch uviedol, že vyhovel žiadosti krízové ​​manažéra podať návrh na bankrot v rámci kapitoly deväť tamojšieho zákona o konkurze. "Je jasné, že finančné ťažkosti Detroite sa bez tohto kroku nedajú riešiť," citovala Snydera agentúra Reuters.

 

Podaním žiadosti má podľa Detroit Free Press začať tridsaťdňové až deväťdesiatdňovej obdobie, počas ktorého by úrady posúdili, či je Detroit spôsobilý platiť svoje záväzky.

Krízový finančný manažér Detroitu Kevyn Orr minulý mesiac na stretnutí s veriteľmi prvýkrát načrtol podrobné plány ohľadom zníženie dlhu mesta. Detroit už pozastavil platby niektorým veriteľom, aby mal dostatok peňazí na prevádzku základných služieb pre obyvateľov. Vyzval tiež veriteľov, aby pristúpili na výrazné zníženiach svojich pohľadávok.

Detroit je najchudobnejším veľkým mestom v Spojených štátoch. Viac ako tretina jeho obyvateľov žije pod hranicou chudoby. V meste dochádza k rozkladu základných služieb, ako sú polícia a požiarny zbor. Miera zločinnosti je v Detroite najvyššej z amerických veľkomiest. V meste nefunguje 40 percent verejného osvetlenia a v prevádzke je iba tretina mestských sanitiek.

Detroit, v ktorom kedysi žili dva milióny ľudí, sa preslávil najmä automobilovým priemyslom. Teraz je symbolom hospodárskej krízy v Spojených štátoch.

Populácia Detroite od roku 2000 do roku 2010 klesla o štvrtinu na 713 777 ľudí. Bola tak najnižšia od roku 1910, kedy predstavovala 466 000 osôb. Okrem prepúšťania v automobilkách, ktoré čelia zahraničnej konkurencii, za úbytok obyvateľov mohli aj neisté vyhliadky kedysi prosperujúce metropoly.

Doteraz bol zlomovým dátumo začiatku hospodárskej krízy 15. september 2008. V tento deň oznámila bankrot banka Lehman Brothers, čo znamenalo najväčší krach v dejinách. Kríza sa neskôr presunula do Európy, ktorá sa dodnes nespamätala z recesie.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu