Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kapitán stroskotanej Concordie chce dohodu: Požiadal o takýto trest

Francesco Schettino
Francesco Schettino (Zdroj: SITA)

GROSSETO - Kapitán výletnej lode Costa Concordia, ktorá v januári minulého roka stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, v stredu prostredníctvom svojho právnika požiadal o dohodu o vine a treste. Francesco Schettino ponúkol prijatie viny výmenou za trest vo výške tri roky a päť mesiacov.

Hlavný prokurátor v toskánskom meste Grosseto, kde sa proces koná, jeho požiadavku rázne odmietol. Podľa jeho slov totiž nie je o Schettinovej vine pochýb a otáznou je iba výška jeho trestu. Stredajšie pojednávanie sa nieslo v emociálnej atmosfére, keďže súdny úradník prítomným prečítal mená všetkých 32 obetí tragédie a pridal aj okolnosti ich tragickej smrti. Následne prečítal aj obvinenia voči obžalovanému.

Ostro sledovaný proces so Schettinom v meste Grosetto sa formálne začal už minulý utorok, pojednávanie však museli vzápätí odročiť, keďže talianski právnici práve štrajkovali. Päťdesiatdvaročného kapitána označovaného bulvárnymi denníkmi za "najnenávidenejšieho muža Talianska" súdia v budove miestneho divadla, keďže kapacita súdnej siene v jeho prípade nepostačovala. Predpokladá sa, že súd vypočuje až 250 zástupcov obžaloby a 450 svedkov vrátane mladej moldavskej ženy, ktorá v čase nárazu robila kapitánovi spoločnosť. Okrem viacnásobného usmrtenia Schettina obvinili aj z neposkytnutia pomoci pasažierom v núdzi a spôsobenia škôd na životnom prostredí. Obhajcovia však odmietajú, že by mal niesť celú zodpovednosť, pričom poukazujú na údajné zlyhania ostatných členov posádky a plavebnej spoločnosti. Schettinovi právnici tvrdia, že v prípade odsúdenia ich klientovi hrozí nanajvýš 20 rokov za mrežami.

Luxusné plavidlo nabehlo na útes a čiastočne sa potopilo po tom, ako Schettinovi nevyšiel riskantný manéver, ktorým chcel "pozdraviť" obyvateľov ostrova v Tyrrhenskom mori. V čase nehody sa na palubách nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta. Neskorá a zmätočná evakuácia si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených, za čo však podľa obhajcov nie je možné súdiť jedinú osobu. Ďalší piati obvinení v máji úspešne požiadali o dohodu o vine a treste, verdikty v ich prípadoch budú známe v sobotu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu