Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž, ktorý zastrelil černošského tínedžera: Podľa poroty je nevinný!

George Zimmerman počas vyhlasovania rozsudku
George Zimmerman počas vyhlasovania rozsudku (Zdroj: SITA)

SANFORD - Porota súdu na Floride v sobotu večer oslobodila Američana Georga Zimmermana (29), ktorý počas susedskej hliadky zastrelil 26. februára 2012 neozbrojeného Afroameričana Trayvona Martina (†17).

Prípad vyvolal pozornosť na najvyšších miestach Obamovej vlády. Samotný Barack Obama ešte v marci vyzval Američanov na "sebaspytovanie". "Ak by som mal syna, vyzeral by ako Trayvon," povedal.

Sudkyňa Debra Nelsonová povedala Zimmermanovi po vypočutí si rozsudku, že je voľný a môže slobodne odísť. Čisto ženská šesťčlenná porota sa radila vyše 15 hodín počas dvoch dní, kým dospela v sobotu večer k jednohlasnému rozhodnutiu.

Porota zvažovalo možnosť odsúdiť Zimmermana za zabitie, ale neurobila to, hoci ešte pred vynesením rozsudku požiadala o objasnenie termínu neúmyselné zabitie.

Členky poroty si vypočuli dve rozdielne charakteristiky Zimmermana a museli sa rozhodnúť, či je to muž hrajúci sa na policajta, ktorý sa rozhodol zobrať právo do vlastných rúk alebo či je to dobrovoľník na susedskej hliadke, ktorý zastrelil mládenca, pretože sa obával o svoj život.

Obhajca Zimmermana, ktorého otec je beloch a matka hispánka, tvrdil, že jeho mandant strieľal uprostred boja v sebaobrane. Po týždňoch rasového napätia protestov, ktoré ostro sledovaný prípad vyvolal po celých Spojených štátoch, Zimmermana v apríli 2012 zatkli a obvinili z vraždy druhého stupňa.

Zastrelenie Martina podnietilo rozvášnenú celonárodnú diskusiu o rasizme a sebaobrane, ktorá si našla cestu až do Bieleho domu. K najväčším prekážkam zatknutia Zimmermana patril floridský zákon, ktorý dáva ľuďom široký priestor na použitie smrtiacej zbrane v prípade ohrozenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu