Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začal sa súd s atentátnikom z Bostonu: Cíti sa byť nevinný!

Džochr Carnajev
Džochr Carnajev (Zdroj: SITA)

BOSTON - Údajný spolupáchateľ aprílových útokov počas maratónu v americkom Bostone v stredu prvýkrát vypovedal pred súdom, kde sa označil za nevinného vo všetkých bodoch obžaloby. Džochara Carnajeva (19) priviedli do siene federálneho súdu v Bostone za prítomnosti mnohých z obetí útokov, ich príbuzných a novinárov, ale aj niekoľkých ľudí označujúcich sa za jeho priateľov.

Moslim čečenského pôvodu si následne vypočul obžalobu, pričom po každom z 30 bodov poprel svoju vinu. Začiatok ostro sledovaného procesu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia

Bombové útoky v centre Bostonu, ktoré si vyžiadali troch mŕtvych a vyše 260 zranených, Džochar Carnajev podľa prokuratúry naplánoval a uskutočnil spoločne s bratom Tamerlanom (26). Ten zahynul niekoľko dní po výbuchoch v prestrelke s políciou, zatiaľ čo Džochar vyviazol s vážnymi zraneniami.

Okrem samotných útokov z 15. apríla je Carnajev obvinený aj zo zastrelenia jedného z policajtov, keď sa dvojica pokúšala utiecť. Až v 17 bodoch obžaloby mu v prípade usvedčenia hrozí trest smrti alebo doživotný pobyt vo väzení. 

Podomácky vyrobené bomby vytvorené z tlakových hrncov explodovali v blízkosti cieľa prestížneho maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Hrnce boli naplnené kovovými úlomkami, aby po výbuchu spôsobili čo najväčšie škody. O sile náloží svedčí aj skutočnosť, že niekoľko zranených prišlo o jednu či viacero končatín.

Džochara Carnajeva sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila prakticky celý Boston. Vyšetrovateľom neskôr povedal, že jeho činy mali byť pomstou Spojeným štátom za vojny v Afganistane a Iraku. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu