Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruský politik stiahol správu o Snowdenovom prijatí azylu

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA/CARACAS - Do debaty o ďalšom osude bývalého technika amerických tajných služieb Edwarda Snowdena dnes prispel ruský politik Alexej Puškov, ktorý zverejnil informáciu, že Snowden akceptoval venezuelský azyl. Šéf zahraničného výboru ruskej dolnej snemovne však správu, ktorú prevzali zahraničné tlačové agentúry, vzápätí zo svojho twitterového účtu stiahol.

Oficiálne ju žiadny z úradov nepotvrdil. Američan obvinený USA zo špionáže prebýva už tretí týždeň v tranzitnom priestore moskovského letiska. Puškov svoj neštandardný čin vysvetľoval tak, že len zverejnil správu, ktorú vraj videl v správach televíznej stanice Rossija 24 a odkázal novinárov s otázkami na podrobnosti k vedeniu televízie.

Zástupcovia stanice však podľa Reuters kontrovali vyhlásením, že zdrojom ich správy bola práve informácie na Puškovom Twitteri. V Snowdenovej afére tento politík funguje ako styčný bod medzi Kremľom a verejnosťou.

Snowden požiadal o azyl vo viac ako dvoch desiatkach krajín a prezident Vladimir Putin dal minulý týždeň najavo, že by mal čo najskôr nejakú ponuku prijať. Rusko sa obáva, že dlhodobé zotrvávanie Snowdena v Moskve môže zhoršiť vzťahy so Spojenými štátmi, ktoré požiadali o jeho vydanie.

Okrem Venezuely ponúkla Snowdenovi azyl Bolívia a Nikaragua. Ani do jednej z krajín však z Moskvy nelieta priamy spoj, preto by k transferu musel využiť niektorý ďalší štát. Snowden čelí obvineniu za to, že médiám vyzradil informácie o tajnom americkom programe sledovania údajov o internetovej a telefónnej komunikácii ľudí v USA i vo svete.

Diplomatická hádky o Snowdena sprevádzaná veľkým mediálnym záujmom spôsobila už v minulých dňoch niekoľko nejasností a tiež aféru s lietadlom bolívijského prezidenta Eva Moralesa. Ten musel na ceste z Moskvy do Bolívie núdzovo pristáť vo Viedni pre podozrenie, že sa na palube nachádza hľadaný Američan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu