Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Aljaške sa po štarte zrútil aerotaxík, zahynulo desať ľudí

Desať ľudí zahynulo na palube aerotaxíka Zobraziť galériu (2)
Desať ľudí zahynulo na palube aerotaxíka (Zdroj: SITA)

ANCHORAGE - Desať ľudí zahynulo na palube aerotaxíka, ktorý v nedeľu havaroval na letisku v meste Soldotna, ležiacom na aljašskom polostrove Kenai.

Nehoda sa stala okolo 11.20 h miestneho času, pričom stroj s pevnými krídlami sa ocitol v plameňoch, oznámila aljašská polícia. Obete ešte neidentifikovali. Clint Johnson z Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (NTSB) uviedol, že obeťami nešťastia sú pilot a deväť cestujúcich. Podľa prvých správ sa nehoda stala pri štarte.

Podľa NTSB išlo v prípade lietadla o typ Havilland DHC3 Otter miestnej spoločnosti Rediske Air, ktorý pojme až 20 cestujúcich. NTSB poslala na Aljašku tím vyšetrovateľov.

Desať ľudí zahynulo na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Mnoho obyvateľov Aljašky sa po nej bežne presúva letecky, čo je však zároveň spojené s rizikami, ako sú zradné horské priesmyky a nestále počasie. Neraz preto dochádza aj smrteľným leteckým nehodám. Predtým sa tak stalo 28. júna, keď počas komerčného letu zahynul pilot a dvaja cestujúci.

Nešťastie v Soldotne sa stalo len deň po tom, čo na medzinárodnom letisku v San Franciscu havaroval pri pristávaní Boeing 777 juhokórejskej spoločnosti Asiana Airlines. Táto nehoda si vyžiadala dve obete a vyše 180 zranených. Spoločnosť Rediske Air ponúka vyhliadkové charterové lety a prepravu aerotaxíkom. Hornatý polostrov Kenai je obľúbenou destináciou pre turistov a rybárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu