Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vykoľajený vlak spôsobil problémy: Výbuch zrovnal mesto so zemou!

Po vykoľajení vlaku nastala séria masívnych explózií Zobraziť galériu (6)
Po vykoľajení vlaku nastala séria masívnych explózií (Zdroj: SITA)

LAC-MÉGANTIC - V kanadskej provincii Québec sa v sobotu vykoľajil vlak prevážajúci surovú ropu a krátko na to ho zachvátila séria masívnych explózií. Miestne úrady v mestečku Lac-Mégantic vzdialenom asi 155 kilometrov východne od Montrealu preto rozhodli o okamžitej evakuácii asi 1000 obyvateľov.

Polícia hlási najmenej 5 mŕtvych, počet obetí ale ešte môže vzrásť.

"Našli sme ďalších dvoch ľudí, respektíve dve telá. Celkom je ich teda už päť," povedal hovorca québeckej polície Michel Brunet. "Je asi 40 ľudí, viac či menej, ktorých považujeme za nezvestných. Môže ich byť viac, ale aj menej," dodal.

Obrovský požiar v súčasnosti pomáhajú uhasiť aj hasiči z priľahlých Spojených štátov, boj s plameňmi však nevyhrali ani 20 hodín po explózii. Centrum mesta je údajne takmer celkom zničené a v oblasti stále panuje chaos. Vlak pozostával až zo 70 vozňov naplnených rôznymi ropnými produktmi. Plamene z neho sa rozšírili aj do niekoľkých domov. Z vozňov unikla ropa aj do miestnej rieky Chaudiére. Vlak vlastní spoločnosť Montreal Maine & Atlantic a namierené mal do amerického štátu Maine. Príčina havárie je zatiaľ neznáma.

Vo vlaku v čase incidentu nesedel rušňovodič a stroju pravdepodobne zlyhali brzdy. Oblasť sužuje obrovský požiar aj viac ako 12 hodín po nehode. "Obávame sa, že prišlo aj k obetiam," cituje spravodajský portál BBC hovorcu polície v Québecu. "Centrum mesta je takmer zničené," dodala Collete Roy-Larochová, starostka Lac-Mégantic. Za obyvateľov postihnutého mestečka sa verejne pomodlil aj kanadský premiér Stephen Harper.

Polícia predpokladá, že v najbližších hodinách sa potvrdia ďalšie obete. Nezvestných je stále asi sto ľudí. Výbuch zrovnal so zemou aj miestny bar, ktorý bol v tom čase plný zákazníkov. Obetí tak môžu byť aj desiatky.

Rušňovodič údajne zaparkoval vlak na stanici v mestečku Nantes vzdialenom asi 7 kilometrov od Lac-Mégantic a odišiel do hotela. Stroju pravdepodobne zlyhali parkovacie brzdy, následne sa začal nekontrolovateľne rútiť po miestnej trati, vykoľajil sa a vozne zachvátila séria explózií. "Bola to scéna ako z filmu," cituje agentúra Associated Press jednu z miestnych obyvateliek, ktorá bola svedkyňou nehody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu