Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nechutné znásilnenie pobúrilo krajinu: Tehotné je len 11-ročné dieťa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: willpowerwithin.com)

SANTIAGO – Prípad ťarchavého dievčaťa (11), ktoré v Čile znásilnil partner jej matky, vyvolal celonárodnú diskusiu o interrupcii v krajine, ktorá patrí k najkonzervatívnejším v Latinskej Amerike.

Štátna televízia oznámila, že dievča uvádzané pod menom Belen je tehotné 14 týždňov. Polícia zatkla partnera jej matky, ktorý sa priznal, že piatačku základnej školy sexuálne zneužil. Podľa lekárov je ťarchavosť vysoko riskantná pre dievča i samotný plod. Interrupcia však neprichádza v úvahu, informovala agentúra Associated Press.

Čile ju povoľovalo z lekárskych dôvodov až do roku 1973, kedy ju zakázala diktatúra generála Augusta Pinocheta. Súčasná konzervatívna vláda prezidenta Sebastiana Piňeru sa postavila proti akémukoľvek uvoľneniu zákazu interrupcií.

 Mnohí Čiľania dnes vyjadrili svoj hnev na sociálnych sieťach. A začali online kampaň za legalizáciu prerušenia ťarchavosti v prípadoch znásilnenia či zdravotného rizika pre matku.

Senát vlani zamietol tri návrhy zákonov, ktoré by absolútny zákaz interrupcií uvoľnili. Jeden z návrhov by povolil interrupciu, ak by sa dvaja lekári vyslovili, že je potrebná vzhľadom na riziká pre život matky alebo z iných lekárskych dôvodov, napríklad ak by plod mal nízke šance na prežitie. Ďalší z návrhov by povolil interrupciu v prípade znásilnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu