Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Zo Snowdena Islanďan nebude, občianstvo mu zamietli

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK – Skupina poslancov parlamentu na Islande predložila návrh na udelenie islandského občianstva bývalému spolupracovníkovi americkej tajnej služby Edwardovi Snowdenovi, ktorý je na úteku pred americkými úradmi a neúspešne žiada o azyl v desiatkach krajín vrátane Islandu.

Návrh o udelení občianstva získal vo štvrtok v hlasovaní islandského parlamentu len malú podporu, keď zaň hlasovalo len šesť poslancov z celkového počtu 63 zákonodarcov. Informovala o tom agentúra AP.

 Edward Snowden uviazol bez platných cestovných dokladov v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremeťjevo, pretože počas letu do Ruska mu Spojené štáty zrušili platnosť pasu. Na získanie azylu na Islande by sa Američan potreboval najprv dostať na islandské územie. Situáciu by zjednodušilo udelenie občianstva, zdôvodňovala svoj návrh skupina poslancov parlamentu.

Snowden vydal vo štvrtok prostredníctvom WikiLeaks vyhlásenie, v ktorom napadol americkú vládu za to, že zrušila platnosť jeho pasu a nechala ho "bez štátnej príslušnosti", hoci nebol za nič odsúdený. "Ich cieľom je vystrašiť - nie mňa, ale tých, ktorí by prišli po mne," vyhlásil muž, ktorý zverejnil podrobnosti o rozsiahlej elektronickej špionáži Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu