Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Francúzsky minister kritizoval USA počas oslavy Dňa nezávislosti

Manuel Valls
Manuel Valls (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Manuel Valls si vo štvrtok nebral servítku pred ústa a počas večierku usporiadaného pri príležitosti amerického Dňa nezávislosti tvrdo verejne skritizoval americké odpočúvacie praktiky.

Minister tak urobil na záhradnej party, na ktorú ho pozval americký veľvyslanec v Paríži Charles Rivkin. Valls však využil príležitosť a pred stovkami hostí podrobil Spojené štáty tvrdej kritike. Ako povedal, "v mene priateľstva si navzájom dlhujeme úprimnosť, veci treba povedal jasne, priamo a čestne". Šéf francúzskeho rezortu vnútra zároveň uviedol, že prezident Francois Hollande bude žiadať vysvetlenie, "pretože takéto praktiky, ak sa preukážu ako pravdivé, nemajú medzi priateľmi a spojencami miesto". O celej kauze, ktorá vyplávala na povrch vďaka bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, sa bude rokovať v pondelok vo Washingtone na spoločnom, európsko-americkom stretnutí.

O údajnom sledovaní diplomatov, ktoré by mohlo vážne narušiť vzťahy medzi USA a európskymi spojencami, v nedeľu informoval ako prvý nemecký týždenník Der Spiegel odvolávajúci sa na utajované dokumenty poskytnuté Snowdenom. Tridsaťročný Američan sa snaží vyhnúť stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov a podľa ruskej vlády sa už týždeň nachádza v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetevo.

Spiegel uviedol, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vo washingtonskej misii EÚ nainštalovala mikrofóny a vstupovala do jej počítačovej siete, čím získala prístup k elektronickej pošte a interným dokumentom. Terčom podobného sledovania bola podľa neho aj delegácia EÚ pri OSN či dokonca samotné európske inštitúcie v Bruseli. Americké sledovanie sa údajne týkalo predovšetkým Nemecka, britský denník Guardian však v pondelok uviedol, že medzi celkovo 38 "terčmi" boli aj krajiny ako Francúzsko, Taliansko alebo Grécko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu