Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Žalobca nevylúčil, že vypočuje aj Nečasa: Ten sa bojí prieťahov

Petr Nečas
Petr Nečas (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český vrchný štátny zástupca Ivo Ištvan nevylúčil, že na výsluch v kauze bývalej šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyovej bude predvolaný aj odchádzajúci predseda vlády Petr Nečas. Odmietol však povedať kedy, ak sa tak vôbec stane. Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

"Nebudeme cez médiá odkazovať, čo budeme alebo nebudeme robiť. Vo všeobecnosti v akomkoľvek prípade, ktorý vyšetruje štátne zastupiteľstvo alebo polícia, platí, že sú vypočuté všetky osoby, ktoré sa môžu relevantne vyjadriť k vyšetrovanému alebo preverovaného skutku," zareagoval Ištvan na otázku iDNES.cz, či žalobcovia predvolajú aj premiéra Nečasa.
      
Ten v utorok vyzval dozorujúceho štátneho zástupcu, aby ho predvolal čo možno najskôr. "Z počutia som nadobudol vedomosť, že sudca odôvodňoval obmedzenie osobnej slobody stíhaných potrebou vypočuť predsedu vlády. Bol by som veľmi nerád, aby nevykonanie môjho vypočúvania mohlo slúžiť ako zámienka pre ďalšie obmedzovanie slobody obvinených v prípade rozhodovania o trvaní väzby," napísal Nečas v liste, ktorého znenie rozposlal českým médiám.
      
Dnes po poslednom rokovaní odchádzajúcej vlády Nečas zopakoval obavu, že niektorí obvinení sú vo väzbe zbytočne dlho. "Bol by som nerád, keby sme museli dospieť k záveru, že to naťahovanie vypočúvaní a predvolávania ďalších a ďalších svedkov, aby to pôsobilo dojmom, že skutočným cieľom je držať týchto ľudí čo najdlhšie v tých potupných podmienkach väzby a takzvane ich zlomiť," povedal premiér.
      
V podobnom duchu sa vyjadril aj končiaci minister financií Miroslav Kalousek. Povedal, že sa domáhal vypočúvania po tom, čo si v novinách prečítal, že je dôvodom kolúznej väzby niektorých ľudí. "Bol som prekvapený, že po tom, čo som bol vypočutý ja, tak ďalších 14 dní nebol vypočúvaný nikto," vyhlásil Kalousek na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. "Nemôžem si dovoliť tvrdiť, že tento postup je účelový, ale môžem si myslieť, že zvonku to tak vyzerá," dodal.
      
Kalouska vypočula polícia predminulý štvrtok. Na vypočúvaní minister uviedol, že síce Marekovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi ponúkol posty v štátom vlastnených spoločnostiach, ale až po tom, čo odišli z Poslaneckej snemovne. "Konštrukcia štátneho zástupcu podľa mňa pripomína oveľa viac triednu nenávisť než právny názor," okomentoval kauzu po vypočúvaní Kalousek. Policajti si predvolali aj predsedníčku Snemovne Miroslavu Němcovú, pripomenul web iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu