Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA ničia horúčavy: 48 stupňov, kolapsy a smrť 19 elitných hasičov!

Boj s rozsiahlym požiarom neprežilo v Arizone 19 hasičov Zobraziť galériu (7)
Boj s rozsiahlym požiarom neprežilo v Arizone 19 hasičov (Zdroj: SITA)

PHOENIX - Vlna horúčav, ktorá v nedeľu znovu sužovala západ a juhozápad Spojených štátov, vyhnala teplotu v Las Vegas na miestne rekordné maximum 48 stupňov Celzia. V meste už v sobotu na následky prehriatia zomrel jeden človek a mnoho ľudí museli ošetriť v nemocniciach. V Arizone v boji s lesným požiarom zahynulo 19 hasičov. Nad hranicu 100 stupňov Fahrenheita, teda 38 stupňov Celzia, sa teploty dostali aj v ďalších mestách Kalifornie, Arizony, Nevady, Idaha, Colorada, Utahu a Texasu.

Nad juhozápadom USA sa zastavila oblasť horúceho vzduchu zovretého hrebeňom vysokého tlaku a predpovede predpokladajú zotrvanie tohto stavu najmenej do utorka. Chladnejší oceánsky vzduch sa podľa meteorológov v noci nedostáva hlbšie do vnútrozemia, takže ani v noci sa prehriaty zemský povrch neochladzuje. Situácia vyvoláva spomienky na vlnu horúčav z roku 2005, pri ktorých v oblasti Las Vegas zomrelo 17 ľudí.

Ničivý požiar

Horúčavy znamenajú tiež vyššie riziko lesných požiarov. Ten si v nedeľu vyžiadal životy takmer celej zvláštnej hasičskej jednotky, ktorá sa na boj s plameňmi v ťažkých prírodných podmienkach špecializovala. Podľa agentúry Reuters je to najhorší prípad smrti hasičov v dôsledku prírodného požiaru od roku 1933, kedy pri Los Angeles zahynulo 29 ľudí.

O život prišli členovia elitnej hasičskej jednotky.
Zobraziť galériu (7)
O život prišli členovia elitnej hasičskej jednotky.  (Zdroj: cityofprescott.net)

Šéf hasičov v Prescotte Dan Fraijo nešťastie označil "za jednu z najhorších katastrof počas lesných požiarov, aká sa kedy stala". Povedal, že nepozná presné okolnosti smrti hasičov, dodal ale, že jeden príslušník 20-členného špeciálneho tímu prežil, pretože sa nachádzal na inom mieste. Správy o zdravotnom stave preživšieho nie sú k dispozícii.

Skupinu špeciálne vycvičených hasičov pre rýchlo sa šíriaci požiar obkľúčil oheň v nedeľu popoludní. Hasiči sa potom neúspešne pokúsili zachrániť životy za použitia osobných protipožiarnych úkrytov, ktoré pripomínajú stany. Tento prostriedok je navrhnutý tak, aby izoloval ukrývajúcu sa osobu od okolitého prúdiaceho žiaru.

USA ničia horúčavy: 48
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Požiar v okolí Prescottu teraz vyčíňa na ploche viac ako 800 hektárov a bojuje proti nemu okolo 200 hasičov. Úrady kvôli šíreniu ohňa nariadili evakuáciu ľudí z niekoľkých desiatok domov v niekoľkých obciach. Podľa polície požiar zničil už najmenej 200 budov, väčšinu z nich v obci Yarnell, ktorú obývajú prevažne seniori.

USA ničia horúčavy: 48
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

USA ničia horúčavy: 48
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

USA ničia horúčavy: 48
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Smrť z horúčav

V sobotu zomrel osemdesiatročný muž z Las Vegas, ktorého zdravotníci našli pred domom, ktorý nemal klimatizáciu. Ďalší starší muž dostal mŕtvicu počas dlhej jazdy autom, ktorému zlyhala klimatizácia, a bol v Las Vegas vo vážnom stave hospitalizovaný. Spolu s ním v tomto púštnom centre hazardu a zábavy hospitalizovali ďalšie desiatky osôb. Celý rad ľudí vyhľadal lekársku pomoc.

Počas nedeľného polmaratónu v juhokalifornskej Pasadene skončilo v nemocnici šesť bežcov, uviedla televízia CBS. Aj o ďalších účastníkov závodu sa museli na trati postarať zdravotníci, do nemocnice ale prevezení neboli. Športovci boli mimoriadne dehydrovaní a niektorých z nich trápili kŕče.

Padli teplotné rekordy

V arizonskej metropole Phoenix namerali meteorológovia v sobotu až 48 stupňov, čo prekonalo rekord z júna 1994. V nedeľu sa tam "ochladilo" na 46 stupňov a ortuť v teplomere by podľa meteorológov mala v tomto púštnom štáte klesať aj dnes a aj v ďalších dňoch. Vo Phoenixe, kde bola dopoludnia SELČ noc, ukazoval teplomer vyše 35 stupňov Celzia. V kalifornskom Údolí smrti, kde 10. júla 1913 padol svetový rekord 57 stupňov Celzia, namerali v sobotu 51 stupňov.

Americké úrady posilnili aj pohraničné hliadky, pretože ľuďom, ktorí sa snažia nelegálne prekročiť hranice z Mexika do USA v nehostinných oblastiach, hrozí smrť. Minulý týždeň sa v púšti pri hranici v Arizone našlo sedem mŕtvych.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu