Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

TOP 10 útočísk pre uprchlíka Snowdena: Do týchto krajín sa môže uchýliť!

Má si z čoho vyberať Zobraziť galériu (11)
Má si z čoho vyberať (Zdroj: internet, SITA)

NEW YORK - Bývalý technik amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý vyzradil ich tajný program, potom ušiel do Hongkongu, a teraz uviazol v tranzite letiska v Moskve, zrejme zvažuje, kam sa ďalej uchýliť, aby unikol americkému stíhaniu. Spravodajský server CNN zostavil vážne-nevážny zoznam desiatich krajín, ktoré by mohli byť na jeho zozname.

1. ISLAND

Island je skvelou destináciou pre ktoréhokoľvek utečenca, najmä s tak zimne znejúcim menom, ako je Snowden. Táto krajina sa hlási k láske k slobode internetu a už raz dala "mat" snahám o extradíciu, keď ponúkla občianstvo americkému šachistovi Bobbymu Fischerovi, unikajúcemu pred trestom za daňové podvody. Snowdenovi tam síce môže byť trochu zima po letnom počasí na Havaji, v Hongkongu a Moskve, vynahradiť si to ale môže tým, že sa ponorí do geotermálnych vôd modrej lagúny v Grindaviku.

Prečo zostať: Popol chrliace sopky dokážu všeličo zamaskovať.

Prečo odísť: Nové zákony pre pomoc tým, ktorí vyzradia tajomstvo, zatiaľ nie sú v platnosti. A tiež tu jedia alky (vtáky s veľkým farebným zobákom a výraznými oranžovými blanami, pozn. red.).

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

2. EKVÁDOR

Je to obojstranne výhodná dohoda: Utečenec dostane subtropické útočisko, zatiaľ čo ekvádorský prezident Rafael Correa si vylepší skóre protiamerických krokov a odvedie pozornosť od vlastných zákrokov proti slobode tlače.

Prečo zostať: Veľa indických ruín a koloniálnych španielskych budov, ktorými sa dá kochať.

Prečo odísť: Ekvádor má s USA stále ešte dohodu o vydávaní stíhaných.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

3. VEĽKÁ BRITÁNIA

Z diplomatického hľadiska by to pre Washington bolo tuhé sústo, ale Veľká Británia zostáva obľúbeným miestom pre utečencov - najmä medzi ruskými exulantmi priťahovanými liberálnymi hodnotami, silným súdnym systémom a mizerným počasím. Napriek bezpečnostným kamerám na každom rohu sa množstvu ľudí podarilo v Londýne zmiznúť. A keď všetko ostatné zlyhá, stále je tu ešte ekvádorské veľvyslanectvo. Jedinú voľnú izbu síce už zabral Julian Assange, ale pokojne môžete prespávať na pohovke.

Prečo zostať: Silná tradícia politického radikalizmu.

Prečo odísť: Už sme sa zmienili o tom príšernom počasí?

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)


4. FILIPÍNY

Filipínska polícia má slušné úspechy pri pomoci zahraničným agentom prenasledovať ich korisť, ale s viac ako 7000 ostrovmi, z ktorých si človek môže vybrať, im to nejakú chvíľu potrvá.

Prečo zostať: Pláže v Boracay, malebné ryžové terasy v Banaue a - taká náhoda - ďalšia koloniálna španielska architektúra!

Prečo odísť: Korupcia. A tá vás bude prenasledovať, aj keď práve nie ste na úteku.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

5. ŠPANIELSKO

Trvalá obľuba južného Španielska medzi unikajúcimi britskými zloduchmi vyniesla južnému pobrežiu nelichotivú prezývku "Costa del Crime." Vlna zatýkania jeho povesť trochu pošramotila.

Prečo zostať: Slnko, ryžová paella, sangria.

Prečo odísť: Britské krčmy servírujúce mastné raňajky ešte mastnejším Britom. Zúfalý nedostatok španielskej koloniálnej architektúry.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

6. FRANCÚZSKO

O Francúzoch sa traduje, že sú na cudzincov hrubí - pokiaľ však neunikajú pred spravodlivosťou. Krajina už v minulosti ignorovala žiadosti o extradíciu, odmietala napríklad v 60. a 70. rokoch vydať v USA stíhaného únoscu. Ak ste spáchali niečo politické - alebo ste Roman Polanski - potom ste tu zrejme v bezpečí.

Prečo zostať: Francúzsko má proste všetko. Kultúru, krajinu i syry.

Prečo odísť: Francúzsko má tiež Francúza.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

7. KUBA

Ani embargá neodradili rapera Jay-Z od cesty do Havany. Jeho hudba však môže byť to jediné, čo vás bude otravovať, pretože Kuba nemá dohodu o vydávaní s USA.

Prečo zostať: Salsa, cigary a všetky tie skvelé staré autá, čo držia pokope vďaka náhradným dielom z práčky.

Prečo odísť: Znepokojujúca blízkosť Guantánama.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

8. SEVERNÁ KÓREA

Toto by bolo jednoznačne šialenstvo. Ale prinajmenšom by mal akýkoľvek utečenec v Severnej Kórei prakticky isté, že sa dostal z dosahu medzinárodného práva.

Prečo zostať: Nezostávajte.

Prečo odísť: To nebudú len vaše e-maily, čo tam budú sledovať ... budú strážiť každý váš krok.


TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

9. TRANZIT

Snowden už zrejme strávil niekoľko dní v tranzite moskovského medzinárodného letiska, čo je miesto, o ktorom kremeľské úrady tvrdia, že nespadá pod ruské hranice. Možno by tu mohol ostať a nasledovať tak iránskeho exulanta, ktorý strávil osem rokov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, a ktorého príbeh inšpiroval film Terminál.

Prečo zostať: Neobmedzený prísun kníh Dana Browna a obrie balenie čokolády Toblerone.

Prečo odísť: Inak sa trúfalý útek pred spravodlivosťou pretaví do ďalšej chabej komédie s Tomom Hanksom.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

10. USA

Prečo sa neschovať priamo pod lampou? Je to veľká, často aj krásna krajina a sú tu územia, kde ľudia nevedia ani to, kto je vlastne ich prezident, nieto kto je na zozname najhľadanejších zločincov.

Prečo zostať: Krajina slobody.

Prečo odísť: Budete pod silným tlakom nechať si urobiť plastickú operáciu. A to aj v prípade, že sa nesnažíte zmeniť svoju totožnosť.

TOP 10 útočísk pre
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu