Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Osud Snowdena je v rukách ruských úradov, tvrdí ekvádorský prezident

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

QUITO - Riešenie osudu Edwarda Snowdena je teraz v rukách Ruska, povedal v sobotu ekvádorský prezident Rafael Correa. Snowden, ktorého USA stíhajú pre špionáž, sa nachádza v tranzitnom priestore moskovského letiska Šeremeťjevo a chcel by od Ekvádoru dostať politický azyl. Proti tomu dôrazne vystupujú Spojené štáty, ktoré po Moskve žiadajú jeho vydanie.

"Ak máme preskúmať žiadosť o azyl, musí sa (žiadosť) dostať na ekvádorské územie. V tejto chvíli je riešenie Snowdenovho osudu v rukách ruských úradov," uviedol Correa v rozhovore pre ekvádorskú televíziu Oromar. Podľa skorších vyjadrení z Quita nemôže Snowden v tejto latinskoamerickej krajín dostať azyl, kým o neho nepožiada na niektorej z ekvádorských ambasád.

Podľa informácií ruskej televízie Rossija 24 začali ekvádorské úrady o Snowdenovi s Ruskom oficiálne rokovania, na ktoré osobne dohliada ekvádorský minister zahraničia Ricardo Patiño. Prezident Correa v sobotu uviedol, že o Snowdenovom prípade hovoril s americkým viceprezidentom Josephom Bidenom, ktorý ho požiadal, aby jeho žiadosť o azyl odmietol.

Na ekvádorské veľvyslanectvo v Moskve Snowden nemôže ísť, pretože jeho americký pas je neplatný a z tranzitnej zóny na letisku Šeremeťjevo ho pasoví úradníci bez dokumentov nepustia. Snowden je v tranzitnom priestore moskovského letiska už bezmála týždeň.

Americké ministerstvo zahraničia v piatok oznámilo, že Spojené štáty vedú s Ruskom ohľadom Snowdenovho ďalšieho osudu "každodenný dialóg". Ten sa vedie prostredníctvom diplomatických kanálov a do rokovaní sa zapojili aj justičné orgány oboch krajín.

Snowden (30) podľa Washingtonu ťažko poškodil bezpečnostné záujmy USA, keď médiám vyzradil rozsiahly tajný program americkej vlády na sledovanie medzinárodného internetovej a telefonickej prevádzky. Stíhaný je za špionáž a krádež dokumentov a mohol by byť odsúdený až na tridsať rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu