Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrteľná pleseň ohrozila tisíce väzňov: Museli ich evakuovať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO – Americký federálny sudca nariadil presun vyše troch tisícov väzňov z dvoch väzníc v Kalifornii, pretože boli vystavení vysokému riziku potenciálne smrteľnej plesne, roznášanej vzduchom. Informovala dnes o tom tlačová agentúra AP.

Plesňová infekcia pochádza z pôdy v údolí San Joaquin, kde sú umiestnené dve kalifornské štátne väzenia. Sudca Thelton Henderson v pondelok nariadil, aby boli premiestnení najmä černošskí a filipínski väzni, ako aj väzni so zdravotnými problémami. Tí sú totiž náchylnejší na tamojšiu nákazu, spôsobujúcu horúčku.

Sudca dal väzenským úradom 90 dní na splnenie jeho nariadenia. Presunúť by mali približne 3250 z 8100 väzňov. Zmenil tiež odporúčanie súdom menovaného úradníka, dozorujúceho lekársku starostlivosť vo väzniciach, aby boli z presunu vylúčení väzni nad 55 rokov, hoci mohli byť premiestnení neskôr.

Henderson kritizoval administratívu kalifornského guvernéra Jerryho Browna za to, že na problém roky náležite nereagovala, a tiež za nedávny návrh odložiť presun o niekoľko mesiacov. Malo sa počkať na skončenie štúdie o zdravotných problémoch v kalifornských väzniciach, ktorú vypracúvalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu