Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Útoky vandalov v Izraeli: Židovskí extrémisti podpaľovali autá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JERUZALEM - Izraelské letectvo dnes v skorých ranných hodinách zasiahlo niekoľko cieľov v palestínskom pásme Gazy. Išlo o odvetu za vypálenie šiestich rakiet na územie Izraela.

Informovali o tom dnes izraelské vojenské zdroje, podľa ktorých lietadlá zasiahli dva sklady zbraní a odpaľovacie zariadenie. K obetiam na životoch a zraneným nedošlo. 

Raketové ostreľovanie územia Izraela z pásma Gazy citeľne zoslablo po vojenskej operácii, ktorú izraelská armáda podnikla vlani v novembri. Dovtedy boli palestínske raketové útoky na juh Izraela prakticky na dennom poriadku. V súčasnosti sú len sporadické.

K raketovému útoku na izraelské územie sa zatiaľ neprihlásila žiadna z palestínskych militantných organizácií, ale Izrael z nich podozrieva hnutie Hamas, ktoré vládne v pobrežnej oblasti palestínskej samosprávy.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld spresnil, že na izraelské územie bolo v noci nadnes z palestínskej strany vypálených šesť rakiet, pričom dve zlikvidoval systém protiraketovej obrany Železná kupola. Zvyšné štyri dopadli na neobývané územie.

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner označil palestínske útoky z noci nadnes "za neprijateľný akt agresie proti Izraelu a jeho civilistom". Zo zodpovednosti zaň i "za všetky teroristické činy prichádzajúce z pásma Gazy" obvinil hnutie Hamas.

Izraelská polícia medzičasom informovala o ďalšom vandalskom útoku židovských extrémistov, ktorého terčom sa stalo 21 áut v arabskej štvrti vo východnom Jeruzaleme.  

Ako pripomína agentúra AP, ide o posledný zo série útokov na mešity, kresťanské chrámy, kláštory, sídla umiernených izraelských skupín bojujúcich za mier, ako aj na základne izraelskej armády, ktoré židovskí extrémisti obviňujú z podpory propalestínskej politiky uplatňovanej podľa ich názoru izraelskou vládou na Západnom brehu.  

Podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, aj tentoraz vandali na mieste činu nasprejovali na múry slová "cenovka", v hebrejčine "tag mechir". Toto slovo zvyknú používať židovskí extrémisti na vyjadrenie protestu voči politike židovského štátu, ktorú vinia z toho, že nadŕža Palestínčanom.

Hovorca Rosenfeld uviedol, že polícia najnovší incident vyšetruje. Dodal, že v súvislosti s útokmi židovských extrémistov polícia zatiaľ nikoho nezadržala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu