Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poľsko kvári ďalší potravinový škandál: Týmto pumpovali prasatá i kravy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA – Chovatelia sa spolčili s veterinármi a vytvorili vlastnú mafiu, napísal poľský denník Naternat po tom, čo u našich severných susedov prepukol ďalší potravinový škandál. Miestni reportéri totiž pomocou skrytej kamery zistili, že chovatelia rastu prasiat či sliepok dopomáhajú nie zrovna najprirodzenejším spôsobom.

V Poľsku začínajú byť potravinové škandály akousi bežnou rutinou. Na krajinu sa valia jeden za druhým a ten posledný len potvrdil, že miestni chovatelia a predajcovia sú nepoučiteľní. Tentoraz ich však neodhalili hromadné či náhodné kontroly, ale investigatívni novinári, ktorí sa rozhodli škandál odhaliť na vlastnú päsť a to, čo zistili, šokovalo celú krajinu.

Na farmu sa vybrali so skrytou kamerou a podozrením, že chovatelia zvieratá dopujú neznámymi liekmi. Potvrdilo sa. Zistili, že poľnohospodári pumpujú dobytok, prasatá aj sliepky antibiotikami dovezenými z Číny. Lieky, ktoré by ste len ťažko hľadali v akomkoľvek registri, im podsúvali za účelom zrýchliť ich rast a znížiť spotrebu krmiva. Ako inak - s vidinou zisku.

Novinári na ďalší z mnohých potravinových škandálov došli primitívnym testom. Jeden z nich sa prepašoval do areálu chovateľov a zvieratám ponúkal kúpené antibiotiká. Z 25 fariem sa našlo len zopár výnimiek, ktoré by liek odmietli. Jeden z farmárov dokonca priznal, že zvieratá antibiotikami pumpujú po celý čas.

Čo je ešte šokujúcejšie, farmári pri dopovaní zvierat údajne spolupracovali aj s veterinármi. Len oni im totiž liečbu antibiotikami mohli schváliť. Lieky zohnali na čiernom trhu, kde sa veľmi jednoducho okrem antibiotík dá kúpiť aj metronidazol, ktorý je karcinogénny. Dovážali ich napríklad z Číny, pretože v Poľskú registrované nie sú. Odborníci varujú, že mäso napumpované antibiotikami môže pre človeka znamenať veľkú hrozbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu