Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza s kuracím mäsom pokračuje: V poľských rezňoch našli antibiotiká

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Antibiotiká našli českí veterinári v kuracích rezňoch dovezených z Poľska. Vo vzorkách odobratých v Pardubickom kraji odhalil prítomnosť zatiaľ nešpecifikovanej antimikrobiálnej látky Štátny veterinárny ústav v Jihlave.

Konkrétne antibiotikum by malo byť známe na základe výsledkov prebiehajúcich analýz, informoval dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu českej Štátnej veterinárnej správy Josefa Dubena.

Antibiotiká našli v produkte Firmy Handlowej ALMA Mrazené kuracie stehenné rezne vyrobenom 19. októbra 2012 s dátumom minimálnej trvanlivosti 19. októbra 2013. Do ČR sa doviezlo celkove 2000 šesťstogramových balení tohto produktu. Inšpektori našli v skladoch ešte 200 balení, zvyšok bol už v distribučnej sieti, respektíve v ďalšom sklade. Sťahovanie výrobku z predajná už prebieha. Každý, kto si takýto produkt zakúpil a ešte ho neskonzumoval, má možnosť vrátiť ho predajcovi a vynaložené prostriedky mu budú vrátené.

Českí veterinári budú až do 15. júla pokračovať v mimoriadnej kontrolnej akcii, ktorá sa sústreďuje na prípadnú prítomnosť liečiv nielen v hydinárskych produktoch, ale aj iných mäsových výrobkoch. Už doteraz v rámci nej odobrali viac ako 100 vzoriek a preverili dodávky z Brazílie, Holandska, Maďarska, Nemecka, Poľska a Rakúska.

Iba v stredu vyšlo najavo, že zásielka 1,5 tony chladenej bravčovej krkovičky z Belgicka, určená pre český trh, obsahovala nadlimitné množstvo preparátu Levimasol, ktorý sa používa proti zvieracím črevným parazitom.

Podľa Dubenových slov by zdravie občanov v tejto súvislosti nemalo byť v priamom ohrození.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu