Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ničivé povodne vo Francúzsku: Traja mŕtvi a škody za pol miliardy!

Záplavy vo Francúzsku Zobraziť galériu (5)
Záplavy vo Francúzsku (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Najmenej tri životy si tohtotýždňové ničivé povodne na juhozápade Francúzska. Škody len na poľnohospodárskej pôde sa odhadujú na viac ako 500 miliónov eur, informovala dnes agentúra DPA.

Tri dni trvajúce prívalové dažde a rýchlo sa topiaci sneh v Pyrenejach spôsobil najhoršie záplavy za uplynulých 30 rokov v priľahlých departementoch Pyrénées-Atlantiques a Hautes-Pyrénées.
      
O život prišli traja ľudia veku 54, 75 a 70 rokov a tisíce ďalších museli dočasne opustiť svoje domovy.
      
Veľké škody vznikli aj v svetoznámom pútnickom meste Lurdy, z ktorého museli v utorok evakuovať obyvateľov i návštevníkov. Voda už ustúpila, čo dnes umožnilo začať s odpratávaním bahnových nánosov.
      
Podľa hovorcu poškodenej lurdskej svätyne je otázne, či sa ju podarí opäť otvoriť pre verejnosť počas letnej tohtoročnej sezóny. Lurdy každoročne navštívi okolo päť miliónov ľudí z celého sveta.
      
Prívalové dažde postihli aj niektoré oblasti aj na severozápade Francúzska. Celkovo zasiahli až 3000 štvorcových kilometroch poľnohospodárskej pôdy a spôsobili veľké straty na úrode vína a ovocia. Vzniknuté škody by mohli prevýšiť sumu pol miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu