Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Islamisti napadli základňu OSN, zabili najmenej 15 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOGADIŠO - Najmenej 15 ľudí zomrelo pri dnešnom útoku ozbrojencov z islamistickej militantnej organizácie aš-Šabáb na sídlo Rozvojového programu OSN (UNDP) v somálskej metropole Mogadišo. Potvrdil to minister vnútra Abdikarím Husejn Gúlíd.

 Medzi mŕtvymi sú podľa neho štyria zahraniční zamestnanci OSN, štyria Somálčania, ktorí pracovali ako bezpečnostní strážcovia, a sedem bojovníkov aš-Šabábu. Povstalecká skupina aš-Šabáb, ktorá sa prihlásila k dnešnému útoku v somálskej metropole, nazvala OSN "obchodníkom so smrťou a satanistickou silou zla".

Jeden z útočníkov sa podľa všetkého na začiatku útoku vyhodil do vzduchu vo vstupe do budovy UNDP. Svedkovia uviedli, že útočníci mali na sebe vojenské uniformy. Na miesto sa nahrnuli somálski vojaci a vojaci mierových síl Africkej únie a zapojili sa do intenzívnej prestrelky s útočníkmi, až napokon dostali budovu pod svoju kontrolu.

"Odsudzujem takýto nezmyselný a odsúdeniahodný útok na nevinných civilistov OSN," reagoval somálsky premiér Abdí Farah Širdon. "OSN sú naši priatelia a partneri a agentúry OSN nám ponúkajú humanitárnu pomoc a podporu, preto som ja i všetci Somálčania zhrození, že by mali byť cieľom a obeťami takého barbarského násilia," citovala premiéra agentúra DPA.

Hnutie aš-Šabáb vzniklo v roku 1998 a jeho cieľom bolo vytvoriť v Africkom rohu islamský štát. V minulosti povstalci ničili, kradli alebo ďalej predávali humanitárnu pomoc zo zahraničia. Stali sa aj prípady, keď od agentúr OSN žiadali tzv. bezpečnostné poplatky. Ich boj si v Somálsku vyžiadal tisíce ľudských životov, vrátane detí, z ktorých mnohé zomreli na podvýživu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu