Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tohto vojaka zavraždili v Londýne: Bol hrdina z Afganistanu!

Lee Rigby Zobraziť galériu (7)
Lee Rigby (Zdroj: Foto: MoD)

LONDÝN - Zavraždeného britského vojaka v Londýne dnes identifikovali ako Lee Rigbyho. Vo svojich 25tich rokoch práve začínal svoju armádnu kariéru a nedávno bojoval v Afganistane s Kráľovským Regimentom Strelcov.

Britský premiér David Cameron vo štvrtok dôrazne odsúdil stredajší útok v londýnskej štvrti Woolwich, kde dvojica moslimských extrémistov na verejnosti brutálne zavraždila vojaka. Konanie páchateľov označil za útok na celú krajinu a spreneverenie sa moslimskej viere, ktorá ich údajne k činu motivovala. Zároveň prisľúbil, že Británia nepoľaví zo svojho "rozhodného postoja" voči extrémizmu.

"Nebol to iba útok na Britániu a britský spôsob života. Bola to tiež zrada islamu a moslimských komunít, ktoré dávajú našej krajine tak veľa," povedal Cameron pred svojim úradom, kde po incidente rokoval s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek.

"Islam neobsahuje nič, čo by ospravedlňovalo tento skutočne hrozný čin," upozornil premiér s tým, že Británia je "absolútne rozhodná vo svojom postoji voči násilnému extrémizmu a teroru". Podľa Camerona sa Briti "nikdy nepodvolia teroru alebo terorizmu v akejkoľvek podobe", pričom tiež vyjadril presvedčenie, že za útokom stoja "len a len odporní jednotlivci".

Vojaka mimo služby zabili v stredu popoludní sečnými zbraňami na ulici neďaleko kasárne v juhovýchodnej časti Londýna, a to pred očami zhrozených okoloidúcich. Podľa svedkov a zverejnených amatérskych záberov útočníci vzývali "Alaha" a požadovali stiahnutie britských vojsk z "ich zeme".

Svoju obeť podľa vlastných slov zabili preto, že vďaka britským vojakom "denne zomierajú moslimovia". Obaja páchatelia skončili v nemocnici po tom, ako ich policajti pri zatýkaní postrelili. Útok vyšetrujú ako teroristický čin. Okrem vlády ho dôrazne odsúdila aj britská moslimská rada.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu