Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Českom postupuje pás výdatných búrok, opäť dvíha hladiny vodných tokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Rozsiahly pás silných búrok začal v nedeľu popoludní postupovať cez Česku republiku. Hasiči vyrazili k stovkám prípadov. Dážď má ustávať až počas utorka, uviedli portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Český hydrometeorologický ústav vydal v nedeľu varovanie pred rýchlym vzostupom hladín riek a ich návrat miestami až na tretí stupeň povodňovej aktivity.

Na niekoľkých miestach prudké dažde spôsobili lokálne záplavy. Búrka, ktorá sa v nedeľu v podvečer prehnala nad Prahou, zatopila pivnice a garáže a lámala stromy. Z niektorých kanálov sa stali gejzíry. Búrka trvala len približne hodinu, ale bola veľmi silná.

Voda okrem iného vytopila kino Atlas na Sokolovskej ulici a v Radotíne vnikla do motorestu U Vodáka. Zastupujúci primátor Tomáš Hudeček po rokovaní krízového štábu uviedol, že nechal uzavrieť Těšnovský tunel.

Hoci prietok Vltavy v Prahe klesol a momentálne sa pohybuje na úrovni okolo 1000 metrov kubických za sekundu, Hudeček kvôli aktuálnym predpovediam zatiaľ nechce odvolať stav ohrozenia, pretože hrozí rozvodnenie Berounky a malých tokov.

Na Klatovsku pátrajú hasiči po mladíkovi, ktorý v noci zrejme spadol do rieky Otava. Mladík podľa informácií Rádiožurnálu Českého rozhlasu kempoval so známymi pri rieke.

Už krátko popoludní sa intenzívne búrky objavili v okresoch Prachatice a Strakonice. Prívalové dažde spôsobili komplikácie v automobilovej aj železničnej doprave. Kvôli búrke dočasne uzavreli Mariánsky most v Ústí nad Labem a na Moste Edvarda Beneša dopravu riadia policajti. Obidva mosty pritom len niekoľko hodín predtým otvorili po tom, čo to umožnil pokles hladiny Labe.

Popoludní búrky zasiahli aj juh Plzenského kraja a Chebsko. Neskôr sa presunuli na sever, väčšie škody zatiaľ nespôsobili. Búrky po 17. hodine dorazili do stredných Čiech, kde spôsobili lokálne záplavy.

Najviac majú po búrkach stúpnuť toky v povodí Berounky, Otavy, hornej Vltavy a jej prítokov. Tam meteorológovia predpokladajú prekročenie druhých i tretích stupňov povodňovej aktivity. Zvýšiť sa majú tiež hladiny riek na horách na severe Čiech i Moravy, kde majú prekročiť prvý stupeň povodňovej aktivity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu