Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ústavný súd v Nemecku uznal, že štát oberal homosexuálov na daniach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký ústavný súd vo štvrtok uznal porušovanie občianskych práv homosexuálov žijúcich v takzvaných registrovaných partnerstvách, ktorým úrady v krajine neumožňujú využívať rovnaké daňové zvýhodnenia ako tradičným zosobášeným párom.

Podľa rozhodnutia súdu so sídlom v Karlsruhe v tomto prípade neexistujú žiadne "závažné vecné dôvody" na rozlišovanie medzi registrovanými partnerstvami a manželstvami a nerovnocenné zaobchádzanie je v rozpore s príslušným článkom ústavy. Parlamentu preto nariadil, aby bezodkladne prijal novú legislatívu, ktorá terajší stav napraví. Rozhodnutie má navyše spätný účinok od 1. augusta 2001, keď Nemecko registrované partnerstvá zaviedlo.

Najnovší verdikt je považovaný za významný krok smerom k zrovnoprávneniu sexuálnych menšín a zároveň úder pre konzervatívnu Kresťanskodemokratickú úniu Nemecka (CDU) pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, ktorá zmenu pravidiel nepodporuje ako jediná z parlamentných strán.

Samotná Merkelová v jednom z decembrových rozhovorov povedala, že nie je naklonená postaveniu homosexuálnych dvojíc na úroveň heterosexuálnych, čo sa týka daní, keďže manželstvo je podľa nej "priamo spojené s rodinou" a má tak nárok na "osobitnú ochranu" zo strany štátu.

V prípadoch, keď sú príjmy jednotlivých manželov značne rozdielne alebo ak jeden z nich nepracuje, nemecké zákony umožňujú výpočet dane z polovice spoločného príjmu. Dvojice žijúce v registrovaných partnerstvách však doteraz takúto možnosť nemali. Vzhľadom na spätnú účinnosť štvrtkového rozhodnutia im budú musieť daňové úrady vrátiť milióny eur, ktoré zaplatili navyše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu