Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ministri obrany diskutujú v Bruseli o hrozbe kybernetických útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRUSEL - Ministri obrany NATO z 28 členských krajín aliancie sa dnes zišli v Bruseli na dvojdňovej konferencii, v rámci ktorej budú diskutovať o tom, ako riešiť rastúce hrozby pre počítačovú bezpečnosť. Ide o tému, ktorá by sa v blízkej budúcnosti mohla stať jednou z hlavných politík aliancie.

"(Kybernetická hrozba) sa vyvíja pravdepodobne rýchlejšie než akýkoľvek iný typ hrozby, ktorej čelíme v súčasnosti," uviedol jeden z diplomatov z prostredia NATO.
      
Aliancia chce prijať opatrenia na najvyššej úrovni, aby mohla udržať krok s technologickým rozvojom v tejto oblasti. Už 23 z 28 členských krajín NATO sa zaviazalo k vzájomnej výmene informácií a pomoci v prípade kybernetických útokov.
      
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen upozornil, že počítačové systémy aliancie sú bežne vystavené útokom neznámych hackerov, ale doteraz sa počítačové systémy vždy darilo úspešne ochrániť.
      
"Musíme túto hrozbu brať vážne a zvážiť ako môžeme posilniť našu počítačovú obranu... Potrebujeme na to vyvinúť aj potrebný politický tlak,"
vyhlásil Rasmussen pred začatím konferencie v bruselskom sídle NATO.
      
V roku 2007 sa internetový systém Estónska, jedného z členov NATO, stal terčom rozsiahleho útoku neznámych páchateľov, čo alianciu prinútilo vytvoriť centrum pre kybernetickú obranu v Talline.
      
V roku 2011 Severoatlantická aliancia schválila revidovanú kybernetickú obrannú politiku a prijala akčný plán pre posilnenie kybernetickej obrany.
      
Americký minister obrany Chuck Hagel, ktorý sa zúčastní ministerskej NATO prvýkrát od svojho nástupu do funkcie, označil kybernetickú bezpečnosť za jednu z obranných priorít USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu