Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál v Rusku: ZOH v Soči sú čistá "ryža", podvod za 30 miliárd!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zimná olympiáda, ktorá sa vo februári 2014 uskutoční v Soči na juhu Ruska, je "obrí podvod" a oligarchovia a úradníci už rozkradli "25 až 30 miliárd dolárov". Tvrdí to predák ruskej opozície, bývalý podpredseda ruskej vlády Boris Nemcov.

ZOH v Soči, ktoré sa majú stať výkladnou skriňou Ruska v ére prezidenta Vladimira Putina, budú najnákladnejšie v dejinách olympijských hier a vyžiadajú si viac než 50 miliárd dolárov, štyrikrát viac ako Putinom pôvodne sľubovaných 12 miliárd dolárov, tvrdí vo svojej správe Nemcov a ďalší Putinov kritik Leonid Martyňuk. Olympijské štadióny sa totiž vyhotovovali bez verejnej súťaže a férovej ​​konkurencie. Z "najväčšej krádeže v ruských dejinách" budú mať prospech "len oligarchovia a firmy blízke Putinovi".

Za rozkradnuté peniaze by sa podľa autorov správy dalo postaviť 3000 kilometrov diaľnic či obstarať bývanie pre 800-tisíc Rusov.

Nemcov, ktorý v minulosti už zostavil niekoľko podobných správ o korupcii v Putinovej ére či na moskovskej radnici, by si želal, aby odhalenie prinútilo úrady k vyšetrovaniu. Zatiaľ "ani jediný prípad nedospel k súdu".

Správu úmyselne zverejnil v deň, kedy Putin v Petrohrade predvádzal členom Medzinárodného olympijského výboru medaily, ktoré sa budú v Soči rozdávať.

Škandál v Rusku: ZOH
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu