Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viac než milión eur bude stáť účasť našich olympionikov v Soči!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Účasť slovenských športovcov na zimných olympijských hrách (ZOH) a zimných paralympijských hrách (ZPH) v Soči vyjde na približne 1,4 mil. eur. Z toho zo štátneho rozpočtu na olympiádu pôjde 980-tisíc eur.

"Výdavky na zabezpečenie účasti na ZOH 2014 a ZPH 2014 zahŕňajú dopravu, oblečenie, ubytovanie, stravné, zdravotné zabezpečenie, poistenie, vstupenky a ďalšie organizačné výdavky členov výprav," uvádza sa v materiáli o prípravách na olympiádu, ktorý dnes vzala na vedomie vláda.

Ak športovci na hrách uspejú, čakajú ich odmeny. Rovnako ako na olympijských a paralympijských hrách 2012 v Londýne ocení ministerstvo školstva športovcov a družstvá, ktorí dosiahnu umiestnenie do 8. miesta na olympiáde a do 6. miesta na paralympiáde.

Pri individuálnych športoch je napríklad za prvé miesto odmena 22,5 tisíca eur, za druhé miesto 17,5 tisíca eur a za tretiu priečku 12,5 tisíca eur. Pri kolektívnych športoch je za zlato pre člena družstva odmena 7,5 tisíca eur, za striebro 6,5 tisíca eur a za bronz 5,5 tisíca eur.

Slovenský olympijský výber (SOV) si podľa materiálu nestanovuje konkrétny cieľ zisku medailí a umiestnení.

"Očakáva však od športovcov, že budú príkladne reprezentovať SR a v súťažiach dosiahnu osobné výkonnostné maximum," tvrdí rezort školstva. Cieľom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je dosiahnuť výsledky porovnateľné s výsledkami na predchádzajúcich ZPH 2010, kde naši športovci získali 11 medailových umiestnení. Slovenskí športovci by mali mať na olympiáde zastúpenie v šiestich športoch a v 11 športových odvetviach.

Slovenskú výpravu bude tvoriť asi 60 športovcov a k tomu zodpovedajúci počet členov ich sprievodu (tréneri, technici, lekári, maséri a vedenie výpravy). Do Soči vycestujú okrem športovcov a ich sprievodu napríklad aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico či minister školstva Dušan Čaplovič a ich hostia. Na paralympiáde má už Slovensko istú účasť 21 športovcov a v hre sú ešte stále dva športy.

Zimné olympijské hry sa uskutočnia v ruskom Soči 7. – 23. februára, paralympiáda bude od 7. do 16. marca 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu