Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prerátali sa: Namiesto vlastného štátu čaká osem Vietnamcov basa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia.org)

HANOJ - Vietnamské úrady uväznili ôsmich členov etnickej menšiny na tri až 11 rokov väzenia za pokus o vytvorenie nezávislého štátu v rámci Vietnamu. V stredu o tom informovala vietnamská tlačová agentúra VNA. Obvinených z provincie Gia Lai uznal súd vinnými z navádzania tisícov miestnych ľudí, aby protestovali proti ich vysťahovaniu z dôvodu výstavby priehrady.

Muži podľa obvinení od roku 2002 šírili fámy, že v oblasti Ha Mon, kde mali priehradu vybudovať, sa zjavila Panna Mária. Podľa súdu tiež boli v kontakte so zakázanou organizáciou so sídlom v USA pod názvom Front za oslobodenie utláčaných ľudí (FULRO), pomocou ktorej chceli zriadiť vlastný štát v spomínanej oblasti ležiacej pri Kambodži.

Násilné protesty proti zabavovaniu pôdy a domov sa v provincii Gia Lai začali okolo roku 2000. Vládne sily ich tvrdo potlačili a väčšina organizátorov ušla, pravdepodobne do zahraničia. Od roku 2009 uväznili vo Vietname za údajnú protištátnu činnosť desiatky aktivistov. Len tento rok sa pre toto obvinenie dostalo do väzenia 38 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu