Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pozor pred dovolenkou v Európe: Aj Slovákom hrozí, že ich neošetria!

BRUSEL/PRAHA - Turistom sa môže na dovolenke v obľúbených európskych destináciách stať, že im bude odopreté zdravotné ošetrenie. K Európskej komisii sa dostali sťažnosti na 20 španielskych nemocníc, kde lekári odmietli ošetriť občana EÚ, kým nezaplatí. Európsky preukaz zdravotného poistenia (EHIC), ktorý má každý od svojej zdravotnej poisťovne, pritom zaisťuje cudzincom v štátnom zariadení rovnakú nutnú a neodkladnú starostlivosť ako miestnym, uviedol týždenník European Voice.

"V niektorých prípadoch boli dokonca ľudia ponechaní v bolestiach v hale, kým nezaplatili alebo neuviedli detailné údaje o svojom cestovnom zdravotnom pripoistení," povedal Jonathan Todd, hovorca eurokomisára pre zamestnanosť a sociálne veci Lászlóa Andora. Väčšinu sťažností podali ku komisii spoločnosti ponúkajúce súkromné ​​cestovné pripoistenie. Tvrdia, že za nutnú starostlivosť ony platiť nemajú. Jednu sťažnosť podal aj občan EÚ.

Podľa médií sa tieto prípady objavujú popri Španielsku aj v Portugalsku, Taliansku a Grécku. Brusel momentálne zvažuje, že zakročí len proti Madridu.

Praktiky nemocníc podľa mnohých súvisia s ekonomickou krízou, ktorá zasiahla najmä juh Európy. Údajne zaznamenali prípady, kedy boli hotelieri a taxikári inštruovaní, aby turistov smerovali do súkromnej nemocnice, kde EHIC neplatí a ošetrenie si ľudia musia uhradiť sami.

"Myslím, že tieto prípady sú jasným vyústením situácie podfinancovaného zdravotníctva v Európe, na ktoré ekonomická kríza dolieha skutočne tvrdo a nekompromisne, ako na celý sektor verejných služieb. Je to zlá správa pre dôveryhodnosť systému zdravotného poistenia," oznámila ČTK česká europoslankyňa Olga Sehnalová.

"Chcem vedieť, koľko evidujeme problematických prípadov v Európe a kedy komisia zverejní sľubovaný návrh riešenia. V neposlednom rade ma tiež zaujíma, či sa rovnaké pravidlá o zdravotnej starostlivosti budú vzťahovať aj na Chorvátsko, ktoré do EÚ vstupuje tento rok 1. júla," uviedla. EK by svoju odpoveď mala vypracovať do troch týždňov.

Cudzinec je ošetrený podľa právnych predpisov danej krajiny, v jednotlivých krajinách sa však líšia. Napríklad vo Francúzsku platia ľudia starostlivosť v hotovosti a poisťovňa im účet preplatí. Vzťahuje sa to aj na turistov. V Grécku zdravotnícke zariadenia síce sú verejné, ale v súčasnosti aj miestni platia za starostlivosť v hotovosti. V Španielsku sa štátne nemocnice z hľadiska platieb zmenia v čase letných prázdnin na privátne a účtujú za starostlivosť v hotovosti. Po prázdninách sa vrátia k pôvodnej zmluve. Pred cestou do cudziny sa preto treba informovať, ako je to v danej krajine s povinnosťou platiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu