Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Expredseda Euroskupiny priznal: Záchranu Grécka sprevádzali chyby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Bývalý predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker v utorok priznal, že záchranu Grécka pred štátnym bankrotom sprevádzali chyby. Európska únia aj Medzinárodný menový fond (MMF) boli v ranom štádiu "prehnane optimistickí", povedal Juncker v Aténach.

Luxemburský premiér ako šéf skupiny ministrov financií eurozóny v roku 2010 zohrával kľúčovú úlohu v rokovaniach o pomoci Grécku. Pôsobenie na čele Euroskupiny Juncker ukončil tento rok v januári.

Medzinárodný menový fond minulý týždeň konštatoval, že záchranný program pre Grécko v objeme 240 mld. eur sprevádzali "vážne pochybenia", ktoré zhoršili ekonomickú situáciu krajiny. Podľa MMF mala reštrukturalizácia dlhu Atén nastať ešte v čase schválenia prvých záchranných úverov a nemalo sa s ňou čakať až do roku 2012. Európska komisia (EK) kritiku fondu dôrazne odmietla. Podľa jej vyjadrenia sa inštitúcie EÚ v okamihu prepuknutia dlhových problémov Grécka nachádzali na nezmapovanom území a eurozóna nemala k dispozícii dostatočné nástroje na zvládnutie krízy. Skorá reštrukturalizácia dlhu by preto mala "zničujúce následky". 

Grécko sa po schválení medzinárodnej finančnej pomoci síce udržalo v eurozóne a zredukovalo časť dlhu, nepodarilo sa mu ale obnoviť dôveru trhov a jeho ekonomika upadla do jednej z najhorších recesií v mierovom období. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v rokoch 2008 až 2012 klesol o 22 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu