Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zbrane, drogy, alkohol, párty a šľapky: Vitajte vo venezuelskom väzení!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: new york times)

CARACAS - Okolo vládne pikniková atmosféra, deti sa hrajú v bazéne pod tropickým slnkom, obďaleč postáva skupina dospelých, ktorí sa vlnia do hiphopového rytmu, a o zábavu sa stará pár raperov s mikrofónmi. Nie sme ale na záhradnej párty u bohatého podnikateľa, ale v jednej z najväčších venezuelských väzníc. Násilných činov je tu vďaka tomu o poznanie menej než v iných nápravných zariadeniach, popisuje na svojom serveri CNN.

Vo väznici San Antonio na ostrove Margarita, vyhlásenom svojimi plážami, je veľakrát ťažké rozlíšiť, na ktorej strane mreží sa vlastne nachádzate. Trestanci obývajúci miestne cely majú takmer voľný prístup k alkoholu, drogám či zbraniam. Údajne sa im dovnútra darí relatívne ľahko dostávať aj prostitútky, občas si pre zábavu usporiadajú ilegálne kohútie zápasy.

Zbrane, drogy, alkohol, párty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: new york times)

Zbrane, drogy, alkohol, párty
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: new york times)

Zatiaľ posledným výstrelkom sa stal nedávny otvárací večierok v novo zriadenom nočnom klube, na ktorý rozoslali väzni stovky e-mailových pozvánok. "V pozvánke sa tiež hovorilo o diskotéke trvajúcej do východu slnka, kde budú 'neposlušné dievčatá' s 'hračkami', s ktorými sa bude možno pohrať. Môžete si z toho odvodiť, že tam mali aj drogy, alkohol a ďalšie veci," hovorí Carlos Nieto z venezuelskej organizácie na ochranu ľudských práv Okno k slobode, ktorá monitoruje situáciu vo väzniciach.

Že by sa San Antonio natoľko vymykalo kontrole štátu, vláda popiera. Podľa hovorcu ministerstva väzníc sú správy o sprevádzkovaní klubu nepravdivé a ide len o pomstu väzňov za nedávnu raziu, pri ktorej sa vraj úradom podarilo rozbiť miestny drogový obchod.

Rad nezávislých zdrojov však podľa Nieta potvrdzuje, že vláda nehovorí pravdu. Dianie v San Antoniu úplne ovláda odsúdený drogový priekupník Teófilo Rodríguez, nazývaný Králik, a jeho gang, ktorý má pod palcom aj miestnu ochranku. "Vo väznici sa nestane nič bez jeho súhlasu," tvrdí Nieto a ako jeden z dôkazov Rodriguezovho vplyvu ukazuje nedávnu fotografiu, na ktorej pózuje Králik po boku ministerky väzníc Iris Varelovej.

San Antonio sa zdá byť v ostrom kontraste s ostatnými venezuelskými väznicami. Podľa kritikov štát nezvláda situáciu v preplnených nápravných zariadeniach, kde je násilie na dennom poriadku. V celách 33 venezuelských väzníc sa tiesni vyše 45 500 ľudí, hoci ich kapacita je len asi tretinová. Tisíce väzňov sa za mrežami v posledných rokoch stali obeťami násilia, snaha deklarovaná vládou vraj vychádza naprázdno. "Štát sa na tom podieľa tým, že situáciu prehliada," hovorí advokátka obhajujúca práva väzňov Marianela Sanchezová.

Hoci atmosféra v San Antoniu podľa kritikov rozhodne neslúži pre potenciálnych zločincov ako odstrašujúci príklad a väznica úplne neplní svoju nápravnú úlohu, jedno pozitívum sa nájde. Vlani zomrelo kvôli násiliu vo venezuelských väzniciach okolo 600 ľudí, San Antonio sa na tom ale napriek svojej veľkosti podieľalo len minimálne. Svedčí to o tom, že tunajší zločinci sú spokojní so životom a zábavou, ku ktorej majú za mrežami prístup.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu