Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Animátorovi, ktorý zaútočil na chlapca z Ruska, hrozí v Grécku 20 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA/ATÉNY - Mladého muža z Holandska, ktorý na Kréte nožom vážne zranil 11-ročného chlapca z Ruska, obvinila aténska prokuratúra z pokusu o vraždu a hrozí mu 20 rokov väzenia. Okrem toho môže byť obvinený aj z protizákonnej držby a použitia noža a krádeže.

Stav malého Nikitu, ktorý na Krétu pricestoval s matkou a mladším bratom na dovolenku, je stabilizovaný, ale vážny. Útočník chlapcovi zasadil najmenej 20 rán nožom, predovšetkým do oblasti hrudníka a chrbta.

Podľa predbežného vyšetrovania chlapec od mladého Holanďana Cirina Schrijvera, ktorý v hoteli v rámci skúšobnej doby pracoval ako animátor detského klubu, žiadal vrátenie svojho mobilu a notebooku. Oba predmety Schrijverovi odovzdal náhodný okoloidúci, ktorý ich našiel v blízkosti hotela a odovzdal ich animátorovi s tým, aby ich uložili na recepcii, kým sa neprihlási majiteľ.

Cirino Schrijver sa však podľa vlastných slov rozhodol, že si nájdené veci ponechá. Keď si ich chcel schovať, všimol si, že ho sleduje Nikita, ktorý síce hovoril po rusky, ale ukazoval na tašku s notebookom a naznačoval, že sú jeho.  

Mladík ho vzal na odľahlé miesto a tam naňho zaútočil nožom. Potom chlapca zanechal v presvedčení, že je mŕtvy. Podľa svojej výpovede sa následne umyl od krvi a vrátil do práce - zabávať deti ako klaun. Neskôr sa chcel vrátiť na miesto činu, aby zakopal telo. Medzičasom však po zmiznutom chlapcovi vyhlásili pátranie. Nikita bol v čase, keď ho polícia našla, pri vedomí a bol schopný povedať, kto naňho zaútočil.

Samotný Holanďan na seba upozornil policajtov zvláštnym správaním sa počas výsluchov všetkých zamestnancov hotela. K činu sa prakticky okamžite priznal, keď sa ukázalo, že dieťa útok prežilo, a vyšetrovateľom do detailu popísal, ako sa všetko odohralo. Podľa nemenovaných policajných zdrojov mladý Holanďan zrejme nie je psychicky v poriadku. Vyšetrovateľov šokovala jeho "bezprecedentná apatia".

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlmočníčku informovala, že Schrijver bol pokojný, dobrosrdečný a nemal žiadne problémy s tým, čo urobil, neprejavil ľútosť, ale robil si starosti, čo bude s jeho obedom a ako mu hotel vyplatí mzdu.  

Mladý Holanďan je momentálne v cele predbežného zadržania v krétskom Irakliu, ale existuje predpoklad, že vzhľadom na závažnosť jeho činu bude naňho uvalená väzba.  

Prípadom sa zaoberá aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie. Ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov kritizoval nedostatočné bezpečnostné opatrenia v hotelovom komplexe na Kréte a informoval, že do Grécka by mal vycestovať lekár, aby posúdil chlapcov zdravotný stav.

Keďže dieťa má za sebou niekoľko operácií, jeho prevoz do vlasti bude možný až po tom, ako sa jeho stav stabilizuje, uviedol Astachov. Chlapec utrpel veľkú stratu krvi a jeho zranenia sú vážnejšie, než lekári uviedli po prvých vyšetreniach. Znepokojujúce sú najmä zranenia v oblasti krčnej chrbtice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu